Panični napadi so pogostejši, kot si mislite. Vsak od nas naj bi ga doživel vsaj enkrat v življenju!

3

Piše: Lejla Kenda, svetovalka za osebnostno rast

Ne, to niso napadi, ko panično bezljaš v levo in desno. Panični napadi so del tesnobe, ki je psihična motnja. Do nje pride predvsem zaradi prevelikega števila čustveno težkih situacij, večina ljudi pa dolgo časa sploh ne ve, da imajo to motnjo.

Večina je ob napadu panike prepričana, da doživlja srčni infarkt, ali pa da bo zdaj zdaj izgubila zavest, ker ne more dihati. Ob vsem tem se zelo pogosto pojavi nuja, da morajo zbežati iz prostora, v katerem se nahajajo. ”Sama sem imela te napade dve leti, pa za njih sploh vedela nisem”, pripoveduje Tara. ”V tistem času sem bila ravno brez službe, in ko sem se dobila na sestanku z ljudmi za službo, me je začel oblivati pot, ob istem času me je zeblo in mi je bilo vroče, začela sem se tresti, sogovornika nisem mogla več poslušati, ker mi je to postal neznanski napor. Vsakokrat sem morala vstati in dobesedno zbežati pred nečim, ker se mi je zdelo, da bom umrla, če ostanem tam. Ko sem prišla na zrak, sem po nekaj težkih minutah prišla k sebi. Bilo je tako hudo, da, ko sem stala v vrsti v trgovini, nisem zdržala, in sem pustila nakupovalno košarico kar tam ter stekla ven, ker sem se bala, da bom izgubila zavest.” Tesnoba je oponaševalka znakov različnih bolezni, zato zavzema najrazličnejše oblike. Ljudje dostikrat odhitijo na urgenco, ker so prepričani, da je z njimi nekaj hudo narobe in da bodo umrli. Večinoma gre ”le” za napad panike. Najtežji panični napad je tisti, ob katerem si prepričan, da ne zmoreš več prenašati misli, da se ti bo zmešalo. Prepričan si, da postajaš nor. Strokovnjaki pravijo, da se je treba tem strahovom, ki vsakokrat ustvarijo nov napad panike, zoperstaviti tako, da premagamo strah in jih dobesedno povabimo, da naj nas prevzamejo. Takrat bodo izgubili moč. Zanimivo je, da ko premagaš eno obliko panike, potem tesnoba začne oponašati drugo obliko. A ko se vam to končno zgodi, potem veste, da ste na poti premagovanja tesnobe. Za tesnobo psihiatri svetujejo tudi zdravila, vendar se vedno posvetujte s strokovnjakom. Tara, naša sogovornica, je panične napade premagala sama, brez zdravil. Vendar motnja lahko postane tako huda, da si ne upate niti iz stanovanja, in da so vsi ljudje in stiki z njimi, za vas tako breme, da ga ne morete več zdržati.

zenska panika

Št. komentarjev: 3
  1. tonka pravi

    To je hudo res hudo. Zdi se ti, da boš kar umrl. Tega ne privoščim prav nikomur. Res gnilo občutenje.

  2. Lejla pravi

    Ja, se strinjam….temu jaz rečem, da si bil že na temni strani….in nikakor tega nikomur ni za privoščiti…se pa da rešiti…največkrat z objemo in nekom, ki te ima rad….

  3. miro pravi

    Potrebno se je v roke vzeti in najprej razpucati v svoji duši, kaj je tisto, kar na utesnjuje in straši. Potem bo vse precej lažje!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen