Obramba Mladića začela z zaslišanjem prve priče

1

Na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije se je danes začela predstavitev obrambe nekdanjega medvojnega poveljnika vojske bosanskih Srbov Ratka Mladića. Obramba uvodne besede ni imela in je začela z zaslišanjem prve priče, poročajo tuje tiskovne agencije.

Prva priča, bivši pomočnik poveljnika enega od bataljonov sarajevsko-romanijskega korpusa Mile Sladoje, je izpodbijal odgovornost Mladića za večletno obstreljevanje in obleganje Sarajeva. Odgovornost za težke razmere v prestolnici BiH je pripisal Armadi BiH, češ da je napadala srbske položaje ter uprizarjala napade, da bi zanje okrivila srbsko stran, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Mladiću sodijo zaradi vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida med vojno v BiH, tudi genocida najmanj 8000 Bošnjakov v Srebrenici julija 1995.

Mladića so po letih na begu prijeli maja 2011 v eni od vojvodinskih vasi, pet dni kasneje pa so ga izročili sodišču v Haagu. Na prvem nastopu na sodišču je zanikal krivdo po vseh točkah obtožnice.

Obramba bo zaslišala 336 prič, za njihovo zaslišanje pa je predvidenih skupno 207,5 ure. Toliko časa je imelo na voljo za predstavitev svojih dokazov tudi tožilstvo, ki je zaslišanje prič končalo konec februarja. Obsodbo Mladiću naj bi sodišče po pričakovanjih izreklo konec leta 2016. (sta)

ratko mladic 2

Ratko Mladić

Število komentarjev: 1
  1. klinček pravi

    Tega klavca bi sedaj morali postaviti v poplavljeni Srbiji do vratu v vodo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen