Neverjetno: Ortoped Brecelj kar vztraja pri stališču o amputaciji za malega Reneja, čeprav svetovno znani specialisti temu močno oporekajo

1

Specialist za otroško ortopedijo na Ortopedski kliniki UKC Ljubljana Janez Brecelj vztraja na prepričanju, da je za malega Reneja, ki se je rodil brez mečnice, najboljša rešitev amputacija okrnjenega stopala. Zato je predlagal tisto, v kar verjame, je dejal na današnji novinarski konferenci.

Brecelj je povedal, da je Rene njegov bolnik že od prvega leta starosti in je v tem času tudi sam tehtal možnosti zdravljenja v prihodnje. Sam ne verjame, da je rekonstrukcija v Renejevem primeru boljša kot amputacija. Tako se je odločil ne samo na podlagi izsledkov iz literature, ampak tudi svojih dolgoletnih izkušenj.

Kot je pojasnil, ima Rene prirojeno odsotnost dela telesa, saj mečnica ni razvita. Pri tej anomaliji se slabše razvije tudi celo stopalo, tako da tretjega, četrta in petega prsta ni, ravno tako ne stopalnic. Ko ni mečnice, ki bi držala skočnico v fiksiranem položaju, ni stabilnosti, je pojasnjeval Brecelj in dodal, da je zaradi tega prizadeti del izjemno težko oziroma nemogoče rekonstruirati. Vsi poskusi rekonstrukcije stopala so se v zgodovini, ki je polna teh operacij, na dolgi rok izjalovili, je še povedal.

In kot pravi, so nove metode z zunanjimi fiksaterji pri ohranitvi stopala dosegle maksimalno enako dobre rezultate kot metoda, za katero stoji Brecelj.

Brecelj je zato prepričan, da je za otroka najboljša odstranitev zakrnelega in nefunkcionalnega dela stopala. Takšna operacija po njegovih besedah omogoča zelo hitro rehabilitacijo otroka. Proteza se dobro fiksira na krn in otrok z njo lahko po zgolj enem posegu lepo shodi, teče in igra nogomet, ostale rekonstrukcijske operacije pa so odložene v kasnejša leta, je povedal.

Poskus rekonstrukcije z ohranjanjem stopala pa je po Brecljevih besedah za otroka izjemno zahtevna, ker zahteva dolge hospitalizacije, otroci pa so nesrečni, saj so vezani na posteljo in zunanje aparate in zanje so to težka leta. Na koncu gre po njegovem samo za to razliko, ali je stopalo ohranjeno brez svoje osnovne funkcije ali pa namesto tega stopala že zgodaj, ko shodi, omogočijo namestitev proteze, ki zelo dobro funkcionira. Ob tem pa poudarja, da je v celotni zgodbi zelo pomembno tudi psihično stanje in psihični razvoj otroka.

Povedal je, da se rekonstrukcije opravljajo pri lažjih anomalijah te vrste, in torej imajo instrumente in znanje za te posege, a to storijo v primerih, ko je vsaj del mečnice ohranjen, Rene pa ima najtežjo obliko. O tem je govoril s svojim dunajskim kolegom Franzem Grillom, ki mu je dejal, da oni poskušajo z rekonstrukcijo, a kot pravi Brecelj, rezultati tukaj niso predvidljivi.

“Kirurg mora imeti neko osebno prepričanje glede določenega zdravljenja,” je menil slovenski ortoped in dodal, da če v končni rezultat vklopimo tudi psihološko plat oziroma čustveni razvoj otroka, je vprašanje, ali ni ravno to tisto, kar pretehta pri odločitvi o načinu zdravljenja.

Renejevim staršem tukaj svetuje, da poiščejo drug center, kjer zdravniki rekonstrukcijo opravljajo z globoko vero, da je to bolje kot amputacija. Kot namreč pravi Brecelj, je bila Renejeva mama že odločena, kje bodo Reneja zdravili, to mu je povedala na drugem pregledu.

Njegov avstrijski kolega Grill pa je za TV Slovenija danes dejal, da amputacija ni edina mogoča rešitev za stopalo Reneja, ki se je rodil brez kosti mečnice. V takšnih primerih doktor Grill po lastnih besedah ponudi tako možnost rekonstrukcije kot amputacije – oba posega v Avstriji plača država – in skoraj vsi se odločijo za rekonstrukcijo. Vse to je že pred časom povedal tudi slovenskim ortopedom in ponudil možnost operacije na Dunaju, je še zatrdil. Pediatrična ortopedski kliniki na Dunaju je sicer evropski referenčni center za zdravljenje otrok z ortopedskimi težavami.

Brecelj je medtem danes glede zdravljenja v tujini poudaril, da so vedno dolžni odgovarjati na vprašanja zavarovalnice, dečka pa še niso začeli kirurško obravnavati, zato niso mogli odgovoriti, da so možnosti zdravljenja v Sloveniji izčrpane.

Starša dveletnega Reneja na amputacijo nista pristala. Renejeva mama Amela Talić je na internetu našla ameriškega zdravnika Drora Paleyja v ZDA, ki enkrat letno prihaja v Milano in je pripravljen operirati Reneja. Ameriški kirurg se že 30 let ukvarja z zdravljenjem bolezni fibular hemimelia in je na svoji kliniki na Floridi uspešno operiral že več kot 200 otrok s podobnimi težavami kot Rene.

Kot je za STA povedala Renejeva mama, bi stala operacija v ZDA 180.000 evrov, v Milanu pa bo nekoliko cenejša. Koliko naj bi dejansko stalo zdravljenje Reneja, se bo pokazalo šele, ko bo ameriški zdravnik prvič operiral malega bolnika – odvisno bo od tega, koliko operacij bo potrebnih in kako bo potekalo okrevanje.

Denar za operacijo je Renejeva družina zbirala z donacijami, saj je zavod za zdravstveno varstvo plačilo operacije zavrnil, ker da vse možnosti v Sloveniji še niso izčrpane. (sta)

bolnisnica 5437

Slika je simbolična

Število komentarjev: 1
  1. Isa Duraku pravi

    Zavoženo slovensko zdravstvo…

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen