Letošnji Subversive Festival v Zagrebu o moči in svobodi v času nadzora

0

V Zagrebu bo do 17. maja pod naslovom Moč in svoboda v času nadzora potekal sedmi Subversive festival. V sklopu festivala se bo zvrstilo več kot 40 filmov, v sklopu programa forum pa bodo razpravljali o fenomenih, kot so migracije, feminizem in aktivistična gibanja.

Subversive festival bo tudi letos združil področja znanosti, umetnosti in aktivizma ter znova gostil vidne predstavnike znanstvenikov, umetnikov, filmskih delavcev in aktivistov z vsega sveta.

Med gosti organizatorji napovedujejo britanskega ekonomista Guya Standinga, avtorja knjige o prekariatu, režiserko in teoretičarko Trinh T. Minh-ha, profesorja sociologije z univerze v Cambridgeu Görana Therborna, kulturologa Davida Morleya, francosko politično filozofinjo Catherine Malabou ter slovenskega sociologa in aktivista Rastka Močnika. Med gosti s področja glasbe velja omeniti glasbenika in aktivista Rachida Tacha, ki bo predaval o arabski pomladi in migracijah.

Letošnji festival se je začel v soboto v zagrebškem kinu Europa s predvajanjem italijanskega dokumentarnega filma o grški gospodarski krizi. Film z naslovom Prezadolženi je nastal v režiji Andree Segrea.

V tekmovalnem delu festivala bodo predvajali filme Alaina Resnaisa, Maxa Linza, Davida Wendta, Ayumi Sakamoto in Michela Houllebecqa. V spremljevalnem filmskem programu pa bodo predvajali filme s festivala Queer Zagreb.

V spremljevalnem programu bodo predstavili hrvaški prevod enega temeljnih del francoskega filozofa Michela Foucaulta Zgodovina seksualnosti, na sejmu subverzivne književnosti pa bodo razpravljali na temo nasilja.

Letos je izpadel Balkan Forum, pripravili pa so sodobno šolo humanistike, ki je namenjena predvsem študentom. V sklopu šole bodo obravnavali odnos posameznikov in skupin do mehanizmov nadzora neoliberalnega kapitalizma. (sta)

7.-Subversive-festival

Subversive festival

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen