Joseph Daul: “Janša uživa mojo podporo!”

3

Kandidat desnosredinske Evropske ljudske stranke za predsednika Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v odzivu na pravnomočno obsodbo predsednika SDS Janeza Janše v zadevi Patria danes v Bruslju poudaril, da odločitev sodne oblasti nikoli ne komentira. “Te zadeve ne poznam podrobno, tako da spoštujem neodvisnost sodstva,” je še dejal.

Juncker je v sklopu kampanje pred evropskimi volitvami obiskal številne članice EU, med katerimi pa ni bilo Slovenije. Na vprašanje, ali je razlog obsodba Janše, je odgovoril: “Ne, ne, ne. To je izključno tehnično vprašanje. Nisem mogel obiskati vseh držav.”

“V Sloveniji sem bil že velikokrat. Slovenija, ki je zelo blizu mojemu srcu, zame nima skrivnosti. Veliko dobrih prijateljev imam tam, ne samo v eni stranki, tako da nisem čutil absolutne potrebe, da grem tja, saj sem bil tam pred nekaj meseci,” je še povedal ob robu dogodka v sklopu svoje volilne kampanje v Bruslju.

Na vprašanje, kako komentira obsodbo Janše v zadevi Patria, pa je odgovoril, da sodb in odločitev sodnih oblasti nikoli ne komentira ter da te zadeve ne pozna podrobno, tako da spoštuje neodvisnost sodstva.

Sicer pa Juncker Sloveniji pred volitvami sporoča, da mora sebi in vsemu svetu dokazati, da se je resnično zasidrala v EU. “Nikoli ne govorim o Sloveniji kot o novi članici. Mislim, da je Slovenija, ki je članica že deset let, ena glavnih arhitektk EU,” je dejal.

Predsednik politične skupine in stranke EPP Joseph Daul, ki se je udeležil Junckerjevega volilnega dogodka, pa je danes v Bruslju poudaril, da Janša še vedno uživa njegovo podporo, ter ponovil, da sodb ne komentira in da spoštuje sodstvo.

Je pa ob tem pojasnil svoje stališče, ki ga je izrekel v nedeljo v Sloveniji, da je pri delovanju evropskega pravosodja veliko težav v veliko državah, zato je predlagal “pravosodni šesterček”, neke vrste telo sodnikov in pravnikov na visoki ravni za nadzor delovanja pravosodja.

O izidu volitev v nedeljo Daul ni želel ugibati. Dejal je, da pričakuje dober izid za EPP in da javnomnenjskim raziskavam ne zaupa preveč. “Moj oče je vselej govoril: na volilni večer se glasovi preštejejo, ne stehtajo,” je ponazoril. (sta)

Joseph Daul

Joseph Daul

Št. komentarjev: 3
 1. dzi nu nje ja pravi

  Tudi drhal v Sloveniji podpira trajnožarečega desnega-komunista IJJ-a.

 2. tajkuni z doba pravi

  Me prav zanima če bi v svoji državi podpiral obsojenca sigurno bi ga ane ovce

 3. MEFISTO pravi

  Treba ti je priznati, da se vsaj trudiš, da bi bil duhovit, dasiravno ti to ne bo nikoli uspelo.

  Poskrbi za svoje dušvnpo zdravje, ki vsem na očeh hitro peša.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen