Izgorelost na delovnem mestu je povezana z ljubeznijo staršev

4

Otroci, ki niso imeli brezpogojne ljubezni od svojih staršev, so v odrasli dobi bolj nagnjeni k izgorelosti

Ljudje, ki izgorijo na delovnem mestu, so deloholiki. Za to obstaja več razlogov, ki so povezani s slabo samopodobo in s težavami pri postavljanju meja. Ti ljudje imajo po navadi tudi težave z nadzorom lastnih impulzov, čustev, zato so nagnjeni k temu, da morajo nekatere svoje želje rešiti tukaj in zdaj, za vsako ceno. Seveda gre pri vsem tem tudi za posameznike, ki so bolj dovzetni za stres. Zato se po navadi močno odzovejo na stresne situacije, pred to tesnobo pa se začnejo braniti tako, da se še bolj zakopljejo v delo. Psihologi menijo, da predvsem zato, ker so jih doma starši vzgajali v duhu, da le s svojo pridnostjo lahko pridobijo naklonjenost in ljubezen staršev. Torej so jih starši vzgajali s pogojevano ljubeznijo. Ti posamezniki veljajo za pridne in delavne, a v resnici gre za ljudi, ki so šibki, brez samozavesti, predvsem pa brez znanja in zmožnosti, kako reči ne. Vendar izgorelost ni enaka stresu, izgorelost je psihofizična in čustvena izčrpanost, po navadi doleti najučinkovitejše ljudi, ki izpolnjujejo pričakovanja drugih, le svojih lastnih potreb ne.

 1. Ali vas pri delu žene nekaj, s čimer se nekomu neprenehoma želite dokazati?
 2. Delate preveč, ste zaradi tega slabe volje, in ne upate svojim nadrejenim reči ne?
 3. Nimate več časa za ljubljene, družino, prijatelje?
 4. Ste neprenehoma utrujeni in nimate energije?

Če ste na ta vprašanja odgovorili pritrdilno, potem je morda čas, da se postavite zase in spremenite način delovanja.

Tired woman are sleeping

Št. komentarjev: 4
 1. Jaz pravi

  Popolnoma drži. Problem je v tem, da mi starši, ki smo bili že sami vzgojeni na tak način – skozi pogojevano ljubezen, imamo otroke, in pravzaprav ne vemo iz lastne prakse, kako jih vzgojiti v ljudi, ki bodo sposobni živeti in delati na “pravi” način. Mislimo da delamo prav, dokler se ne izkaže, da je bilo narobe.

  Kako lahko naučiš drugega nekaj, česar sam ne znaš?
  Iz knjig?
  Naše fakultete učijo na enak način študente.
  Neko znanje iz učbenika, ki ga sami profesorji niso nikoli uspeli dokazati v praksi.

  Mislim, da je to problem naše družbe danes.

 2. matej pravi

  Cela družba je zmrdana in to se odraža tudi na službenem področju. Šefi se derejo samo more, more, more, ljudje pa crkujejo in si poslabšujejo odnose tako doma kot v službi. Naj se uvede 4-dnevni delovnika pa najmanj 1 mesec nepretrganega dopusta, da se folk lahko vsaj minimalno regenerira.

 3. Jaz pravi

  Jaz sem pa imela v mislih šest urni delavnik, pet dni na teden. Za preostali čas – do osem ur – bi ustrezno zaposlili druge – mlade ljudi, ki bi se tako vpeljali v delo postopoma.
  In menim, da to vedno bolj divjanje pri delu nikamor več ne vodi – razen v napake… Delo je vedno bolj komplicirano a opraviti bi ga bilo treba hitreje… Kdo je tisti, ki bi moral to uvideti in bi imel moč, da to spremeni ? Starš na nivoju družine, predpostavljeni na nivoju službe, župan na nivoju občine… Ampak to je nekaj novega, do zdaj nesprobanega…in ne znamo…le divjamo..dokler se nam ne utrgajo vajeti …se bojim………..

 4. Lejla pravi

  Hmm, stvari so bolj globoke; dejansko gre za ljudi, ki ne znajo postavljati meja, in se skušajo dokazovat, ker jim starši nikoli niso dali priznanja. In potem te to žene v neskončnost, da se izgaraš. Seveda pa svoje dodajo še današnje razmere v družbi. Tako ali tako v vseh službah (kdor pač ni prekerec) šefi delujejo skozi šok terapijo – kar v nas povzroča strah…..

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen