Goriška se je zapisala na svetovni pohodniški zemljevid

0

Z evropskim projektom Walking People se je Goriška zapisala na svetovni pohodniški zemljevid. Kot partner v projektu so pripravili in označili 24 različnih tematskih peš poti, skupno dolgih kar 250 kilometrov, pripravili pa so tudi spletno aplikacijo, na kateri bodo pohodniki lahko dobili vse potrebne podatke tudi preko svojih pametnih telefonov.

Nekatere med temi potmi so bile urejene že prej, vendar pa so jih zdaj ponovno prehodili in jih uvrstili v skupni seznam mreže pešpoti v Evropi. Vodja TIC Nova Gorica Dejana Baša je na današnji novinarski konferenci povedala, da so pešpoti že predstavili španskemu turističnemu trgu, kjer je bilo zanje precej zanimanja. Predstavili pa jih bodo tudi na bližajoči se Slovenski turistični borzi, ki bo konec prihodnjega tedna potekala v Novi Gorici.

Izdelana je bila tudi spletna stran z interaktivnimi zemljevidi ter vsemi podatki o posamezni poti, od opisa poti, izhodišča, dolžine, zahtevnosti, okvirnega časa hoje, višinske razlike ter priporočljive opreme. Skupaj z novogoriško Turistično zvezo je bila izdelana tudi promocijska knjižica v štirih jezikih, do konca meseca pa bodo postavili še informativne tablice na izhodiščih s QR kodo in drugimi tehničnimi podatki.

“Zaradi vedno večjega zanimanja in obiska tujih obiskovalcev bomo spletno stran prevedli še v druge tuje jezike, poleg italijanščine in angleščine bo v kratkem pripravljen še nemški prevod, razmišljamo pa o prevodih v ruščino, francoščino in španščino,” je povedala Dejana Baša.

Namen projekta je spodbujanje hoje kot zdravega načina življenja ter preživljanja prostega časa, je povedala vodja projektne pisarne mestne občine Andreja Trojar Lapanje. Zanj so pridobili 25.000 evrov, ki so jih prispevali iz evropskih skladov, občinskega proračuna Mestne občine Nova Gorica in partnerja v projektu Soških elektrarn.

Projekt se sicer zaključuje konec junija, vendar pa bo po besedah Baševe odprt še naprej. Tudi v prihodnje bodo na pobudo domačinov označili in v mrežo vključevali nove poti v občini in bližnji okolici ter ga nadgrajevali tudi z drugimi podatki.

V tem mesecu bodo na Goriškem pripravili tudi več športnih prireditev v okviru evropskega projekta PRO-US-ALL promoting urban sports for all. V projektu sodeluje 14 partnerjev iz desetih evropskih držav, namen projekta pa je promocija športnih aktivnosti v mestu. Novogoriška občina je za projekt pridobila 25.000 evrov, z njim pa želijo spodbujati občane k različnim telesnim aktivnostim.

Tako bodo že 17. maja pripravili prireditev Šport špas s predstavitvijo športnih panog za vse generacije, v otroških vrtcih poteka program Mali sonček, sredi junija pa bo bodo izvedli še Soča fest v kajak centru v Solkanu. (sta)

Solkan - kajak center

Solkan

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen