Družinski zdravniki skrbijo za nas, kljub preobremenjenosti z birokracijo in mizernimi zaslužki

3

Zdravniki družinske medicine po vsem svetu danes praznujejo svoj dan. Ob tej priložnosti so slovenski danes oblekli majice z napisom Družinski zdravniki skrbimo za vas. Opozorili pa so tudi na težave, s katerimi se vsakodnevno srečujejo, od preobremenjenosti z birokracijo do podcenjenosti njihovega dela.

Strategija razvoja družinske medicine do leta 2020 leži v predalih ministrstva za zdravje. Družinski zdravniki imajo že tako več opredeljenih bolnikov, kot so priporočila Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Priporočila WHO so 1200 bolnikov na enega zdravnika, naši družinski zdravniki pa jih imajo v povprečju okoli 1900, so opozorili na današnji novinarski konferenci.

Poleg tega jih bremeni in jim čas jemlje tudi birokracija, je danes opozoril družinski zdravnik iz ZD Lenart Miha Lukač. Med birokratskimi nalogami, ki bi jih lahko razbremenili zdravnikov, je izpostavil pisanje potrdil za bolniške staleže, krajše od treh dni, vodenje bolniških staležev nad en mesec ter napotovanje na invalidske komisije, in predpisovanje medicinsko-tehničnih pripomočkov.

Družinski zdravniki predlagajo spremembo zakonodaje, da bi bolniške staleže do treh dni delodajalec priznal brez zdravniškega potrdila. Kot je poudaril predsednik sindikata zdravnikov družinske medicine Praktik.um Igor Muževič, v tujini marsikje že imajo tako urejeno in tuje izkušnje kažejo, da se odsotnosti z dela zaradi tega niso povečale.

Vodenje bolniških staležev nad enim mesecem bi lahko prevzeli specialisti medicine dela, prometa in športa, ki se s takim predlogom tudi strinjajo. Če bi imeli administratorja, ki bi se ukvarjal samo s predpisi, omejitvami in pravicami do medicinsko-tehničnih pripomočkov, pa bi zdravnikom družinske medicine prihranili od 20 do 30 odstotkov časa, so še opozorili danes.

V Sloveniji – v primerjavi z evropskim povprečjem – manjka 500 zdravnikov, istočasno pa imamo na zavodu za zaposlovanje prijavljenih skoraj 200 zdravnikov, pa je opozoril predsednik odbora za osnovno zdravstvo pri zdravniški zbornici Miha Demšar. Do leta 2011, ko je stopila v veljavo prepoved zaposlovanja v javnem sektorju, je bilo brezposelnih zdravnikov veliko manj, je opozoril.

Opozoril je tudi, da so razmere za zdravnike v Sloveniji take, da se veča zanimanje za odhod v tujino. Zdravniška zbornica je še pred dvema letoma izdala 56 potrdil o dobrem imenu, ki ga zdravnik potrebuje, da se lahko zaposli v tujini. Samo do aprila letos pa so jih izdali že 83.

Z ureditvijo razmer na področju družinske medicine bi lahko pritegnili več mladih zdravnikov, da bi se sploh prijavili na specializacije iz družinske medicine, je danes opozoril Demšar. Od družinske medicine jih odvrača tudi dejstvo, da so družinski zdravniki že na začetku uvrščeni dva plačna razreda nižje kot njihovi kolegi iz drugih specialnosti, je opozoril Muževič.

Slovenska zakonodaja je zastarela, opozarja Demšar. Tudi zdravniki so delali na pripravi novih zakonov, pa je minister za zdravje lani prej odstopil, kot so ti zakonski predlogi prišli v obravnavo, je izpostavil. “Ti zakoni nas še vedno silijo v globok socializem – pri nas imamo uravnilovko za plače, a razlike v obremenjenosti in efektivnosti so tudi do 200-odstotne. To destimulira ljudi, da bi z veseljem delali,” pravi Demšar.

“Takega socializma, kot je v zdravstvu, ni nikjer drugje. Ta sistem je najbolj kriv, da se v zdravstvu nič ne spremeni. Ko pa poskušamo našo zakonodajo spraviti v korak s časom, pa se pojavijo sindikati, zagovorniki pravic do javnega zdravja, kar ne bi bilo narobe, če bi šlo to v korist bolnika,” je še dodal. (sta)

domaci zdravnik

Slika je delno simbolična

Št. komentarjev: 3
 1. chakras-energie.com pravi

  When meditating on this chakra ask your self you probably have stated things that could hurt others.

 2. pret personnel rapide pravi

  Vous recevrez la somme indiquée lors de votre demande de prêt 48h après acceptation définitive de votre dossier et expiration du
  délai légal de rétractation.

 3. جبس بورد pravi

  http://www.almusailem.com/

  مقاول,بناء,اصباغ,صباغ,ديكور,ديكورات.مقاولين.تكييف,صيانة,شركة,مؤسسة,محل,محلات,ورق جدران,جبس بورد,الكويت,صيانة
  الغانم

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen