Danes je mednarodni dan medicinskih sester

1

Medicinske sestre in zdravstveni tehniki imajo ključen vpliv na zdravje vseh prebivalcev, poudarjajo v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Na pomen zaposlenih v zdravstveni negi opominja tudi geslo letošnjega mednarodnega dne medicinskih sester, 12. maja, ki se glasi Medicinske sestre: Moč za spremembe: Ključni vir zdravja.

Medicinske sestre so najštevilčnejša poklicna skupina v slovenskem zdravstvu. Po podatkih statističnega urada je ob koncu leta 2010 v Sloveniji poklic medicinske sestre opravljalo skoraj 17.000 zaposlenih oseb, med njimi pa je bilo skoraj 12 odstotkov moških.

Zaposleni v zdravstveni negi svoj dan obeležujejo na današnji dan kot spomin na britansko humanistko in medicinsko sestro Florence Nightingale, ki se je rodila 12. maja 1820. Nightingaleova je bila pobudnica ozaveščanja o potrebnosti izobraževanja medicinskih sester, odpovedala se je bogatemu in udobnemu življenju in se odločila za poklic medicinske sestre, je navedeno na spletnih straneh statističnega urada.

Florence Nightingale še dandanes velja kot vzor za medicinske sestre. S svojo vizijo, skromnostjo in predanostjo temu poklicu je mednarodno javnost spodbudila k prizadevanju za boljšo skrb za bolnike in za nego bolnikov.

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije pojasnjujejo, da je namen letošnjega praznika opozoriti vlade, delodajalce in celotne skupnosti na to, da so zaposleni v zdravstveni negi ključni vir za zdravje prebivalstva ter da medicinske sestre bistveno prispevajo k zdravju in dobremu počutju vse družbe. Vedno bolj je prepoznano, da je zadostno število ustrezno usposobljenih in primerno motiviranih zaposlenih v zdravstveni negi ključno za zdravje vsega prebivalstva, dodajajo.

Enakopravnega dostopa do nujnih zdravstvenih storitev ustrezne kakovosti ni moč doseči brez zadostnega števila primerno izobraženih in strokovno usposobljenih medicinskih sester, pravijo v sindikatu. Izpostavljajo, da so medicinske sestre najbliže in pogosto celo edine na voljo širšemu prebivalstvu. Zato nosijo veliko odgovornost za izboljšanje zdravja prebivalstva in doseganje milenijskih razvojnih ciljev.

Opozarjajo na težave in nerešena vprašanja v zdravstveni negi. Izpostavljajo preobremenjenost in izgorelost zaposlenih, groženje in nevarnosti pri delu ter pričakovanje, da bodo zaposleni v zdravstveni negi ustrezno plačani za svoje delo.

Tudi v Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije so ob današnjem mednarodnem dnevu v sporočilu za javnost opozorili na težave in izzive stroke zdravstvene nege. Pojasnili so, da se ta med drugim sooča s pomanjkanjem medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov, izgorelostjo na delovnih mestih ter pomanjkanjem kadrovskih standardov in normativov.

Iz ljubljanskega univerzitetnega kliničnega centra pa so sporočili, da so vloga, znanje, srčnost in empatija izvajalcev zdravstvene nege ključni za varno zdravstveno nego. Tudi sami opozarjajo, da izvajalcev zdravstvene nege ni dovolj, zato se dnevno soočajo s kadrovskimi težavami. “Želimo si, da bi država navkljub hudi krizi imela posluh za težave v zdravstvu,” so zapisali v sporočilu za javnost. (sta)

bolnisnica 611 sestra

Slika je simbolična

Število komentarjev: 1
  1. Janez+ pravi

    Poklic, ke ga začne ceniti šele po tem, ko vidiš, kaj vse in v kakšnih pogojih delajo medicinska sestre.
    In ko to enkrat vidiš, te prime, da bi razne dimnike za jajca obesil, ker s svojim “lobiranjem” kradejo denar zdravstvu, kar se hudo pozna pri njihovih plačah.
    Res, kapo dol, sestre.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen