Danes je mednarodni dan higiene rok

0

V UKC Ljubljana so na današnji mednarodni dan higiene rok postavili informacijske točke, na katerih medicinske sestre in higieniki z didaktičnimi pripomočki sodelavce, bolnike in obiskovalce poučujejo o pravilnem postopku higiene rok. Gre namreč za najpomembnejši ukrep za preprečevanje okužb v zdravstvenih ustanovah, poudarjajo v bolnišnici.

Kot so še zapisali na Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, je razkuževanje rok v zdravstvenih ustanovah temeljni način vzdrževanja higiene rok. Pri tem je zelo pomembna urejenost rok, in sicer urejeni kratko postriženi nohti ter roke brez nakita, so poudarili.

Na informacijskih točkah bodo imeli mimoidoči priložnost roke pravilno razkužiti, bolnišnično osebje pa bo odgovarjalo tudi na vsa vprašanja v zvezi s higieno rok, umivanjem, razkuževanjem in uporabo rokavic.

Na nekaterih oddelkih bodo spremljali, kako zaposleni upoštevajo priporočila za higieno rok po metodologiji Svetovne zdravstvene organizacije, imenovane Pet trenutkov za higieno rok, sprejetih na ministrstvu za zdravje kot nov nacionalni kazalnik kakovosti, pojasnjujejo v UKC Ljubljana.

Mednarodni dan higiene rok je za 5. maj razglasila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Informacijske točke bodo v Ljubljani postavljene tudi na nekaterih drugih lokacijah: O higieni rok bodo poučevali na Ginekološki kliniki, Nevrološki kliniki, ORL kliniki, v Bolnišnici Petra Držaja, na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, Pediatrični kliniki in Gastroenterološki kliniki. (sta)

umivanje rok

Umivanje rok

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen