V Srbiji pogovori o oblikovanju vlade

0

Srbska napredna stranka (SNS) je po zmagi na parlamentarnih volitvah 16. marca danes ponudila sodelovanje v novi vladi Zvezi vojvodinskih Madžarov (SVM). Kot je po pogovorih z vodjo SVM Istvanom Pastorjem v Beogradu povedal predsednik SNS Aleksandar Vučić, se bo v kratkem sešel tudi s predstavniki socialistov ter Nove demokratske stranke.

Pastor je po srečanju povedal novinarjem, da njegova stranka v novi vladi želi položaje državnih sekretarjev, Vučić pa je dejal, da ne bi imel nič proti temu, da bi SVM imela celo kako ministrsko mesto, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

Vučić je še povedal, da se v njegovi stranki strinjajo, da bi morala biti SVM koalicijska partnerka v novi vladi, medtem ko so mnenja glede koalicije s Socialistično stranko Srbije (SPS) ali Novo demokratsko stranko (NDS) deljena.

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug je Vučić še dejal, da se bo v torek sešel z vodjo SPS Ivico Dačićem, v prihodnjih dneh pa še s predstavniki NDS.

Vodja SNS je tudi napovedal, da bo nova srbska vlada štela največ 19 članov in da bo najmanjša v sodobni zgodovini Srbije, še poroča Tanjug.

Na predčasnih volitvah v Srbiji 16. marca je SNS osvojila 155 sedežev v 250-članski narodni skupščini. Socialisti dosedanjega premiera Ivice Dačića so dobili 44 sedežev, Nova demokratska stranka pa 18. Prag za vstop v parlament so presegli tudi Demokratska stranka (DS) Dragana Đilasa s 16 mandati in tri manjšinske stranke – Zveza vojvodinskih Madžarov z desetimi sedeži, Stranka demokratske akcije Sandžaka s štirimi in Stranka za demokratsko delovanje Riza Halimi s tremi. (sta)

Aleksandar Vucic

Aleksandar Vučić

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen