Papež ohranil “škandalozno” vatikansko banko

0

Papež Frančišek se je odločil, da bo vatikanska banka, ki jo že nekaj časa pretresajo škandali, nadaljevala z delom. Ob tem je potrdil priporočila za prihodnost banke, so po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočili iz Vatikana.

Banko, znano pod uradnim imenom Institut za verska dela (IOR), zadnja desetletja pretresa niz škandalov. Med drugim je tarča očitkov, da je “pralnica denarja” ter da njeno delo ni dovolj pregledno. V zadnjem času so krožila ugibanja, da namerava Frančišek banko likvidirati.

“IOR bo še naprej deloval in nudil specializirane finančne usluge Katoliški cerkvi po svetu,” piše v sporočilu Vatikana. Vatikan ob tem dodaja, da je papež sprejel predlog o prihodnosti banke, ki ga je med drugim pripravil avstralski kardinal George Pell, vodja sekretariata za gospodarstvo.

Papež Frančišek si že od začetka pontifikata prizadeva povečati transparentnost vatikanskega finančnega sistema. Med njegovimi prioritetami je tudi povečanje transparentnosti delovanja vatikanske banke. V letu dni, odkar banko vodi Nemec Ernst von Freyberg, je IOR zaprl več sto računov, uvedel stroga pravila proti pranju denarja in začel več preiskav o sumljivih dejavnostih. (sta)

banka vatikan

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen