Maradonova mojstrovina navdih za gledališko predstavo

0

Ne zgodi se prav pogostokrat, da bi bil nogomet navdih za gledališko predstavo. Ko beseda nanese na Argentino in tamkajšnjega “nogometnega boga” Maradono, pa povezava gledališča in nogometa ni prav nič nepredstavljivega. V Buenos Airesu bo na gledaliških odrih zaživela predstava, ki se bo vrnila v čas, ko je Argentina zavladala nogometnemu svetu.

Zmagoslavje “odpisanih in prekletih” na svetovnem prvenstvu v nogometu leta 1986 v Mehiki je še danes vir navdiha v Argentini. V zgodovino sta se vpisala takratna reprezentanca ter glavni junak Diego Armando, v zgodovino pa se je vpisal tudi Urugvajec Victor Hugo Morales, ki je za mikrofonom argentinskega radia doživeto spremljal mojstrovine Maradone na zelenicah ter v eter pošiljal zdaj že ponarodele domislice. Po temnem obdobju vojaške diktature so Argentinci svetovno prvenstvo lahko prvič spremljali svobodni, čustva po letih diktature in opotekajočih se začetkih demokratičnega življenja pa so najbolj eksplodirala prav ob nogometnih uspehih izbrancev na svetovnem prvenstvu.

Tedanjo generacijo Argentincev je zaznamovala zlasti četrtfinalna tekma prvenstva proti Angležem. Zmaga z 2:1 na nogometnem igrišču proti favoriziranim Angležem je bila obliž na travmatično vojno kalvarijo, ko je Argentina vojaško avanturo na Falklandskih otokih leta 1982 po vojaškem spopadu z Združenim kraljestvom, ki je trajal 74 dni, plačala s porazom, človeškimi življenji in ranjenim ponosom.

Poraz je pomenil tudi začetek konca vojaške hunte, kljub temu pa je med Argentinci ostala nezaceljena rana in tekma z Angleži jim je ponudila priložnost za oddolžitev in maščevanje. “El Diez” (desetica) in Maradona sta se vpisala med legende, komaj 163 cm visoki argentinski zvezdnik je udaril dvakrat. Na osuplost 115.000 gledalcev na stadionu Azteca je najprej preskočil vratarja Petra Shiltona ter dosegel prvi zadetek, z golom z “Božjo roko”. Nato pa je sledil še “gol stoletja” (Gol del Siglo), ko je Maradona s samostojnim prodorom preigral celotno angleško obrambo, na koncu še Shiltona ter poslal žogo v prazno mrežo.

In prav sloviti trenutki tekme so tudi osrednji del gledališke igre, ki se odvija v nekem stanovanju v Buenos Airesu, ko se trije prijatelji odločijo za skupen ogled znamenite tekme. Ogled tekme pa ne ostane zgolj lahkotno druženje nogometnih navdušencev, kajti sledi zaplet, nogomet se preplete s prešuštvom žene enega od navijačev, ki se je odločila, da bo prav med tekmo razkrila, da je soprogu nadela rogove z njegovima navijaškima prijateljema. (sta)

maradona

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen