Kostarika ima novega predsednika

0

Kandidat levosredinske opozicije Luis Guillermo Solis je bil v nedeljskem drugem krogu predsedniških volitev v Kostariki izvoljen za predsednika. Dobil je 77,7 odstotka glasov, njegov tekmec Johnny Araya, ki se je sicer umaknil iz volilne tekme, pa 22,3 odstotka.

Solis bo tako prvi kandidat kake tretje stranke v tej majhni petmilijonski srednjeameriški državi, ki bo v 50 letih prevzel predsedniški stolček. Predsedniški položaj sta si namreč vedno izmenjavali le trenutno vladajoča Stranka narodne osvoboditve (PLN) in Stranka socialno-krščanske enotnosti (PUSC), navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Araya, kandidata vladajoče PLN, je, potem ko so javnomnenjske raziskave njegovemu tekmecu napovedale prepričljivo zmago, 5. marca sporočil, da se v drugem krogu volitev ne bo potegoval za položaj. Kljub temu je njegovo ime na volilnih lističih ostalo, saj kostariška ustava umika predsedniške kandidature ne dovoljuje, zato so volivci v nedeljo vsaj formalno še vedno izbirali med dvema kandidatoma.

56-letni Solis, kandidat levosredinske Stranke ljudske akcije, bo na položaju nasledil predsednico Lauro Chinchillo, ki je zaradi obtožb o korupciji njenih tesnih sodelavcev in spornih infrastrukturnih projektov eden najbolj nepriljubljenih politikov na ameriški celini.

Solis je volivce kljub odstopu Araye pozval k množični udeležbi v drugem krogu volitev. Udeležilo se jih je 43,6 odstotka.

Solisa je v prvem krogu, ki je potekal 2. februarja, podprlo 30,64 odstotka volivcev, Arayo pa 29,71 odstotka.

Zgodovinar in bivši diplomat Solis je obljubil, da se bo njegova administracija osredotočila na transparentnost porabe javnih sredstev, da bo gospodarska rast koristila vsem, obljubil je tudi družbeno strpnost.

“Kostarika se je odločila za spremembo,” je dejal navdušenim podpornikom v nagovoru po zmagi. “Kot predsednik bom uresničil to spremembo,” je zagotovil, državljane pa pozval, naj v tem času sprememb konflikte pustijo za seboj.

Solis naj bi položaj za štiri leta prevzel 8. maja. (sta)

Luis Guillermo Solis

Luis Guillermo Solis

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen