Japonska bo še naprej lovila kite v Tihem oceanu

0

Japonska bo letos nadaljevala s kitolovom v Tihem oceanu, je danes zatrdil japonski minister za ribištvo Jošimasa Hajaši. Meddržavno sodišče v Haagu je sicer Japonski nedavno prepovedalo kitolov na Antarktiki, saj da gre za komercialno in ne za znanstveno dejavnost. Je pa Japonska še napovedala, da bo preoblikovala svoj sporni “znanstveni” kitolov.

Čeprav se bo tudi letos nadaljeval kitolov v Tihem oceanu, naj bi japonska vlada načrtovala prepolovitev ulova na 190 kitov, da bi tako pomirila mednarodne kritike, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Japonska je danes še napovedala, da bo spremenila svoj raziskovalni kitolov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Izvedli bomo obširne raziskave, s katerimi bi do jeseni oblikovali nov raziskovalni program, ki bi ga predložili Mednarodni komisiji za kitolov,” je dejal Hajaši in dodal, da bo program odražal kriterije, izražene v sodbi haaškega sodišča.

Sodišče je namreč odločilo, da japonska kitolovska misija na Antarktiki krši sporazume, ki prepoveduje komercialni kitolov, in da med misijo ulovijo preveč kitov, da bi lahko to imeli za legitimno znanstveno dejavnost. Ta razsodba sicer ne velja za kitolov Japonske v Tihem oceanu, a je Hajaši danes zagotovil, da bodo zmanjšali obseg ulova na tem območju.

Minister, ki se je danes sestal z japonskim premierom Šinzojem Abejem, je še zatrdil, da lova na Antarktiki naslednjo sezono zagotovo ne bo. (sta)

kitolov protestniki

Protestniki želijo zaustavit japonske kitolovce

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen