Jakopičeva nagrada Jožetu Barši

0

Letošnji dobitnik največje nacionalne nagrade za likovno umetnost je akademski kipar, arhitekt in konceptualni umetnik Jože Barši. Jakopičevi priznanji za leto 2014 sta prejela Nika Autor in Azad Karim. Nagrado in priznanji so dobitnikom izročili nocoj v Moderni galeriji.

Jože Barši, rojen leta 1955, je diplomiral iz arhitekture in kiparstva, vendar njegove prakse ni mogoče natančno opredeliti z nobenim od teh pojmov. V tem smislu je mogoče tudi lažje razumeti njegovo delovanje v umetnosti: od dekonstrukcije kiparskega objekta sredi 90. let minulega stoletja, do obrata k nekakšnim arhitekturnim raziskavam prostora oziroma njihovi razširitvi v prostorsko postavitev, k uporabni, socialni in relacijski vrednosti umetniškega dela, do poznejših bolj konceptualnih praks, na primer hoje, zvoka, pogovarjanj, branj in registrov vednosti, je o umetniku zapisala kustosinja Moderne galerije Bojana Piškur.

Barši je leta 1997 zastopal Slovenijo na beneškem bienalu, dve leti pozneje pa zasnoval Javno stranišče, funkcionalno plastiko, ki je v okviru prve razstave mednarodne zbirke Arteast 2000+ na Metelkovi tudi v resnici služila svojemu namenu. V okviru Moderne galerije je razstavljal še na trienalih sodobne slovenske umetnosti U3 (1997, 2010) in na skupinskih razstavah 7 grehov (2004/2005) ter Oscilacije: 30 dni zvoka (Mala galerija, 2005).

Leta 1999 je imel v Mali galeriji samostojno razstavo z naslovom Hiša, ki je začrtala njegov odnos do sodelovanja oziroma participacije v umetnosti kot protipolu ustvarjanja avtonomnih objektov. V zadnjih letih pa ga zanimajo predvsem pozabljena in spregledana poglavja s področja politične filozofije in umetnosti. Med drugim je razstavljal na istanbulskem bienalu (1995) in na 24. mednarodnem grafičnem bienalu (2001).

Nika Autor, rojena leta 1982, deluje na področju sodobnih praks umetnosti. Kustos Moderne galerije Igor Španjol o njej zapisal, da se v svojih delih osredotoča na vlogo posameznika v naraščajoči absurdni družbeni stvarnosti, predmet njenega zanimanja pa je odnos umetnika do njegovega vsakodnevnega okolja. V svojih projektih se ukvarja z neformalno ekonomijo, neuradnimi politikami, ki so vzporedne vladnim strukturam in tehnikam preživetja zunaj uradnih državnih regulativ. Njena dela se uvrščajo med družbeno angažirane projekte, formalno pa segajo na področja fotografije, grafike, videa in slikarstva.

Azad Karim se je rodil leta 1955 v Kurdistanu. Študiral je na ljubljanski akademiji za likovno umetnost, od leta 1984 živi v Ajdovščini. Vpogled v njegov več kot 30-letni ustvarjalni opus po besedah Španjola izpričuje zanimivo in logično razvojno pot senzibilnega slikarja. Njegovo slikarsko kodo zaznamujeta specifična barvna in znakovna poetika ter prepletanje izkušenj evropskih modernizmov z vzhodnjaškim misticizmom. Ta izstopa po ikonografskem pomenu, znotraj katerega so posebej privlačni, vznemirljivi in skrivnostni napisi kot nosilci avtorjevega intimnega sporočila, ponekod diskretno nostalgičnega spomina.

Za nagrado je bilo letos predlaganih 13 umetnikov. Nagrajenca je izbral odbor v sestavi Milena Koren Božiček, Tugo Šušnik, Španjol in Mojca Smerdu.

Nagrado in priznanja Riharda Jakopiča podeljujejo Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Moderna galerija in Slovensko društvo likovnih kritikov. Priznanji, ki sta namenjeni mlajšim umetnikom ali za posebne projekte ter dosežke na področju likovne umetnosti, so letos podelili drugič. (sta)

jakopic  nagrada

Seznam preteklih nagrajencev

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen