Eva Irgl: Koalicija se zaveda, da bi bilo najbolj racionalno izvesti referendum na dan evropskih volitev, vendar se boji rezultata

10

Dogajanje na kolegiju predsednika DZ je po mnenju poslanke SDS Eve Irgl pokazalo, da koalicija skupaj s predsednikom DZ Jankom Vebrom dela vse, kar je v njeni moči, da prepreči izvedbo referenduma o arhivski noveli skupaj z evropskimi volitvami. Kljub temu pa, tako Irglova, še obstaja “bolj teoretična možnost”, da bo referendum vendarle 25. maja.

Veber je po današnji seji kolegija napovedal, da bo izredno sejo DZ, ki bo namenjena določitvi novega odloka o razpisu referenduma o arhivski noveli, sklical za 24. april, kar je kmalu za tem tudi storil. Pod zahtevo za sklic seje se je podpisala SDS, ki pa je za datum seje DZ predlagala 22. april.

“S tem je predsednik državnega zbora ob podpori koalicije načrtno povzročil, da je izjemno malo možnosti, da se referendum izvede skupaj z evropskimi volitvami, pa čeprav se vsi v koaliciji še kako dobro zavedajo, da bi bila to najboljša možna rešitev,” je v odzivu na Vebrov sklic izredne seje DZ poudarila Irglova, ki je tudi prvopodpisana pod referendumsko pobudo.

Po mnenju poslanke SDS gre v tem primeru za zlorabo postopka, saj tudi iz odločbe ustavnega sodišča izhaja, da mora DZ narediti vse, da bi se lahko referenduma udeležilo čim večje število volivcev. “Kljub vsem preprekam, ki jih nastavlja koalicija, vendarle obstaja še ena sicer bolj teoretična možnost, da referendum izpeljemo skupaj z volitvami,” je opozorila.

Kot je napovedala Irglova, bo zato za sejo odbora za kulturo pripravila dopolnilo na novi predlog odloka o razpisu referenduma, ki ga je kot poslanka vložila po četrtkovi odločitvi ustavnega sodišča. Dopolnilo bo določilo, da začne odlok veljati še isti dan z objavo v uradnem listu in ne šele naslednji dan, kot določa vloženi predlog odloka.

“Če bo odlok objavljen 24. aprila, potem je lahko referendum še vedno 25. maja, je pojasnila. “Če se imajo poslanci koalicije skupaj s predsednikom državnega zbora za odgovorne politike, potem bodo podprli naše dopolnilo in bomo referendum izvedli 25. maja, skupaj z volitvami v Evropski parlament,” je dodala.

Kot je še dejala Irglova, bi se moral Veber pri sklicu izredne seje DZ vzdržati vsakršnih dejanj, ki kakor koli onemogočajo oz. ovirajo možnost, da na referendum pride čim večje število ljudi: “Že večkrat je bilo pojasnjeno, da če bi bil referendum izveden skupaj z volitvami v Evropski parlament, potem bi to pomenilo najnižje stroške in tudi najvišjo udeležbo.”

Veber je sicer na seji kolegija opozoril, da je oblikovanje predloga odloka o referendumu, ki vključuje tudi datum glasovanja, v domeni matičnega delovnega telesa. Po besedah predsednika DZ pa 25. maj, ki ga zagovarja SDS, zagotovo ni edini primeren datum, saj mora DZ razpisati referendum najkasneje v letu dni.

Koalicijski člani kolegija so soglašali z Vebrovim predlogom, da se izredna seja DZ o novem referendumskem odloku izpelje 24. aprila. Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je SDS tudi očital politično zlorabo referenduma z namenom, da si stranka zagotovi čim boljši rezultat na evropskih volitvah.

Ustavno sodišče je v četrtek objavilo odločbo, s katero je razveljavilo odlok o referendumu o arhivski noveli, DZ pa naložilo, naj v sedmih dneh po objavi odločbe v uradnem listu sprejme nov odlok z novim datumom izvedbe referenduma. (sta)

eva-irgl2

Eva Irgl

Št. komentarjev: 10
 1. cvili možek pravi

  Čudno mar ne .Čim stranka SDS.napove ZBIRKO ,ALI NABIRKO,kakor kdo želi ,je VELIKI MODRI MEFISTO čudežno poniknil.

 2. runkl pravi

  ccccccccccccccccc…gušite z ovo Čorbo Irglo. Ko, da bi z tintaro butali v skalo. Še enkrat moram povedat, kaj sn fčeraj…

  ———————————–

  Tote jajčobane pa res ni teško pelat žejne čes vodo. Oni najprej povejo da bi se jim dopado referendom 25. maja. Erdečuhi normalno začnejo razmišlat, kak bi bureke zjeebali. Edn se spomne, ko je čito neke zakone…pretlagajmo mi 4. maj. Itak neo šlo skoz, ampak na cajti dobimo. Točno to se je zgodlo. Sodba v Višni gori je jasna. Še enkrat je treba določit datom…hahahaha. Zdaj pa cajta fali za 25. maj, ker toti neki procesi trajajo en mesec. Ewo, referendom bo, če bo po 25. maji. Kaj so že hotli erdečuhi?…nič drugega kot samo to da ni 25. maja, ker so glanckofovi bureki to hotli…hahaha

 3. cvili možek pravi

  Baje da je plastična zelo razočarana.Revica še ne ve kaj jo čaka po referendumu SEVEDA 100%+ NEUSPEŠNEM.JAJČOBANOM SE BO SFUZILO OD HUDOBIJE.Sem že prav na trnih.

 4. Janez+ pravi

  Ampak, runkl, a ni čudno, da se nekdo, ki se tako zavzema za odprtje, kot nam zagotavljajo vladajoči koalisti, tako vadi za vsako slamco?
  A ti nič ne smrdi?

 5. runkl pravi

  Janez+, moje mnenje je, da pri nas ljudje sploh ne dojemajo, kaj beseda arhiv pomeni. To je za večino nek baubau. Jaz še v arhivu nisem bil. Si bil mogoče ti? Ne vem, kako so arhivi dostopni v državah s staro demokracijo, urejenih – mislim. Dvomim, da so se tam lahko sprehajali in kurili, kar komu ni bilo všeč. Pravijo, da so pri nas skurili 85 %. Kakšen smisel se ima potem sploh prerekati okoli tega ostanka ostankov. In, če je baje inkriminirani back up v Beogradu, zakaj kurjenje?
  Nič se ne bi spremenilo za nas navadne, če bi bil referendum 4., 25. maja ali 1.junija. Ali bi referendum padel ali uspel. Počakajmo, pa bomo videli. Poglej si kdaj pobalinstvo med, od ljudstva izbranimi poslanci v parlamentu, na Hanzi3. Mi pa si pulimo lase.

 6. srečko pravi

  Janez+,
  Daj ti se usekni v čist robček,boš zaznal bistveno manj smradu……
  Vsekakor je treba poskrbeti,da v bodoče ne bo več možno,da bi razne najdihojce tipa Leljak,še ukvarjale z zlorabo dostopnih podatkov vse v dnevnopolitično rabo nekaterih strank. Resen Arhiv je namenjen samo resnim zgodovinarjem in raziskovalcem ne pa,da se v njem neselektivno znajde iskalec instant škandaloznih podatkov,ki taki postanejo,ko jih primerno sestavijo v sds-ovih propagandističnih laboratorijih – kar ti je dobro znano.
  Da je anonimizacija nujna,pa kažejo referenčni Arhivi po drugih državah,kjer je procedura identična tej,ki jo uvaja novela zakona o Arhivih pri nas.
  Kaj koga briga,če je nek SDS-ovec varal ženo z neko razvpito kelnerco – ali,da je nek drug pomembnež,preferiral nekoliko drugačne seksualne prakse…..????? Resnega zgodovinarja zanesljivo ne! No,anonimizacija vpogled v take nepomembne detajle preprečuje in prav je tako. Morda pa se ti s tem ne strinjaš?

 7. Ernest Janošik pravi

  Uganja
  ———–
  Konjski obraz v obliki podkve=?

 8. Ernest Janošik pravi

  Popravek:

  Uganka
  ———–
  Kdo je lastnica konjskega, podkvi podobnega, obraza?

 9. cvili možek pravi

  @ Ernest: KOBILA.a sem pravilno odgovoril? Nagrado odstopam v dobrodelne namene in sicer za sds LUZERJE.Pridam tudi 1kg zamaškov.

 10. Igor pravi

  Pridno mečem zamaške preko ograje na trstenjakovi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen