Deutsche Bank z opaznimi upadki

0

Nemški bančni velikan Deutscha Bank je prvem letošnjem četrtletju ustvaril 1,1 milijarde evrov čistega dobička, kar je 34 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Rezultati so kljub temu pozitivno presenetili analitike. Prihodki največje nemške banke so upadli za desetino, še posebej v investicijskem bančništvu.

Neto prihodki banke so bili tako z 8,4 milijarde evrov za 11 odstotkov nižji kot v prvem trimesečju lani. Za desetino na 4,1 milijarde evrov so upadli prihodki od izdaj državnih in podjetniških obveznic ter drugih vrednostnih papirjev. Pri teh je Deutsche Bank eden najpomembnejših naslovov v Evropi in svetu.

Negativno je na poslovanje v tem segmentu vplivalo predvsem postopno umikanje ukrepov ameriške centralne banke Federal Reserve za povečevanje količine denarja v obtoku in pa negotovost glede trgov hitro rastočih držav.

Po drugi strani pa so bili na primer z 2,5 milijarde evrov za štiri odstotke višji prihodki od poslovanja s prebivalstvom in podjetji. Dobiček pred davki s tega naslova je bil s 37 milijoni evrov za osem odstotkov višji kot v enakem obdobju lani in skoraj rekorden.

Banka je uživala tudi dobrobiti ugodnih gospodarskih razmer na domačem nemškem trgu, kjer se je kakovost kreditnega portfelja izboljšala. To je banki omogočilo zmanjšanje oslabitev in rezervacij.

Za razliko od zadnjega lanskega trimesečja tokrat pravdni stroški niso bremenili poslovanja, a analitiki se po poročanju tujih tiskovnih agencij bojijo, da bi utegnili zaradi več afer, v katere je banka vpletena, ti v prihodnjih obdobjih spet narasti.

Neobrestni stroški Deutsche Bank so upadli za dva odstotka na 6,5 milijarde evrov, dobiček pred davki pa je nazadoval za 30 odstotkov na 1,7 milijarde evrov.

V vodstvu banke so s poslovanjem zadovoljni. Glavna izvršna direktorja Jürgen Fitschen in Anshu Jain tako govorita o robustnem poslovanju. Banka izvaja ukrepe za prestrukturiranje in racionalizacijo, načrtuje pa tudi kapitalsko krepitev. V vodstvu govorijo o petih milijardah evrov dodatnega kapitala do konca 2015, analitiki bi tej številki dodali še nekaj milijard. (sta)

Deutsche Bank

Deutsche Bank

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen