Bolj slana šala: Za Putina Aljaska premrzla, da bi jo priključil Rusiji

0

Med številnimi vprašanji državljanov, na katera je v televizijski oddaji danes odgovarjal ruski predsednik Vladimir Putin, so se poleg resnih političnih znašle tudi malo manj resne teme, Putin pa je na trenutke ubral tudi bolj šaljive tone. Na vprašanje gledalke o morebitni priključitvi Aljaske Rusiji je odgovoril, da je premrzla.

Med številnimi vprašanji, ki so jih ruski državljani naslovili na predsednika, se jih je večina nanašala na aktualne domače in mednarodno politične teme. Med slednjimi je bila v ospredju predvsem Ukrajina in težnje tamkajšnjega ruskega prebivalstva po priključitvi Rusiji.

Ena od gledalk pa je na Putina naslovila vprašanje glede morebitne priključitve ameriške zvezne države Aljaske nazaj k Rusiji. Od predsednika je dobila odgovor, ki ga verjetno ni pričakovala. “Aljaska je premrzla,” je upokojenki dejal Putin. Predsednika je ob tem zanimalo, zakaj neki potrebuje Aljasko, ko pa 70 odstotkov ruskega ozemlja leži v severnem pasu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Aljasko so v 18. stoletju naselili ruski priseljenci, leta 1867 pa jo je ruski car Aleksander II. prodal ZDA za 7,2 milijona tedanjih dolarjev.

Konec marca je sicer v ZDA stekla peticija za priključitev Aljaske Rusiji. Doslej je peticijo pod imenom Vrnite Aljasko Rusiji podpisalo več kot 42.000 ljudi, še navaja AFP. Peticija je bila objavljena na spletni strani ameriške vlade, na kateri lahko vsak ameriški državljan sproži pobudo zgolj s prijavo na tem portalu, še poročajo tuji mediji.

Putin je tokrat sicer že dvanajstič odgovarja na vprašanja v oddaji, ki jo prenaša več državnih televizijskih in radijskih postaj. Najdaljša oddaja doslej je trajala prek štiri ure. Tokrat so gledalci in poslušalci prek telefona, interneta in sporočil sms svojemu predsedniku poslali okoli 2,5 milijona vprašanj, poroča nemška tiskovna agencija dpa. (sta)

vladimir putin2

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen