Sisiju kandidaturo za egiptovskega predsednika prepreči le še “višja sila”

0

Poveljnik egiptovske vojske Abdel Fatah al Sisi je danes sporočil, da ne more ignorirati pozivov h kandidaturi za predsednika. Kot je napovedal, bo prve uradne korake v tej smeri napravil kmalu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sisi naj bi po navedbah bližnjih sodelavcev odstopil z mesta obrambnega ministra kmalu zatem, ko bo sprejet zakon o volitvah, ki naj bi jih izvedli spomladi. Sisi je postal najpomembnejša politična figura v Egiptu po odstavitvi islamističnega predsednika Mohameda Mursija julija lani.

Danes je vojaški poveljnik in obrambni minister poudaril, da se ne more obrniti stran, ko večina zahteva njegovo kandidaturo na predsedniških volitvah. “V prihodnjih dneh bo prišlo do uradnih korakov,” je napovedal.

Podporniki Sisija vidijo kot človeka z močno roko, ki lahko stabilizira Egipt po treh nemirnih letih. Januarja so se množice več tisoč Egipčanov zbirale na shodih in ga pozivale, naj se poteguje za predsedniško mesto. Podporo mu je izrazila tudi vojska.

Začasni egiptovski predsednik Adli Mansur naj bi novo volilno zakonodajo potrdil ta ali najkasneje prihodnji teden. (sta)

sisi

Abdel Fatah al Sisi

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen