Sirska vojska ponovno zavzela srednjeveško trdnjavo

0

Sirska vojska je danes ponovno zavzela srednjeveško križarsko utrdbo Krak des Chevaliers v provinci Homs. Zavzetje kaže na pomemben napredek sirske vojske, ki se želi prebiti do libanonske meje in prekiniti oskrbovalne poti upornikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sirski vojaki so v utrdbo, ki je bila pod nadzorom upornikov vse od julija 2011, po hudem bojevanju v bližnji vasi Al Hosn. Po navedbah prorežimskih milic je v bojevanju umrlo najmanj 40 upornikov, tudi vodja džihadistične skupine Jund al Šam, Haled al Mahmud.

Krak des Chevaliers je bil zgrajen med letoma 1142 in 1271. Unesco ga je lani umestil na seznam svetovne dediščine.

Ofenziva pri Krak des Chevaliers je ena od dveh večjih operacij sirske vojske blizu meje z Libanonom. Vojska, ki jo podpirajo borci libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah, se bori tudi v bližini meje v regiji Kalamun, kjer je v nedeljo zavzela zadnjo pomembnejšo utrdbo upornikov Jabrud.

Konflikt v Siriji je izbruhnil marca 2011, ko je režim predsednika Bašarja al Asada brutalno zatrl mirne protivladne proteste. Opozicija je poprijela za orožje, država pa je zdrsnila v državljansko vojno, ki je terjala 140.000 življenj, domove pa je morala zapustiti skoraj polovica vsega sirskega prebivalstva. (sta)

Krak des Chevaliers

Srednjeveška utrdba Krak des Chevaliers v provinci Homs

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen