Rio de Janeiro se za pet dni spreminja v raj za zabavo

0

V brazilskem velemestu Rio de Janeiru se je v petek s simbolično predajo ključa mesta kralju Momu začel največji pustni karneval na svetu. Petdnevni festival je v luči priprav na junijsko svetovno nogometno prvenstvo še posebej razkošen, čeprav oblasti pričakujejo nekaj manj obiskovalcev kot lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“V imenu prefekture in kot vladar največjega uličnega festivala ukazujem veselje,” je ob slovesnem odprtju petdnevnega rajanja dejal kralj Momo, katerega uniformo si je letos nadel 27-letni Wilson Dias da Costa Neto.

Župan Eduardo Paes se je ob predaji ključa pošalil, da upa, da bo Momu uspelo razrešiti težave zaradi ohromljenega mestnega prometa. Po ulicah velemesta se bo namreč do srede v ritmu sambe sprehodilo na desettisoče plesalcev, pri tem pa jih bo občudovalo več milijonov obiskovalcev.

Danes bodo za enega od vrhuncev festivala poskrbeli člani najstarejše plesne skupine v mestu Cordao da Bola Preta, ki bodo svoje veščine prikazali pred okoli 1,8 milijona obiskovalcev.

V petih dneh bodo po različnih delih mesta potekale parade številnih skupin, med njimi bo v ponedeljek tudi skupina Sargento Pimenta, ki bo nastopila na glasbo legendarne skupine The Beatles, preoblečeno v samba ritme.

V nedeljo in ponedeljek se bo na posebni paradi na slavnem Sambadromu pred več kot 70.000 gledalci sprehodilo 12 samba šol. Vsaka od njih ima povprečno 5000 članov, v mimohodu pa imajo od 65 do 82 minut časa, da na okoli 750 metrov dolgi progi predstavijo svojo tematsko predstavitev. Hkrati se šole vsako leto potegujejo za laskavi naslov najboljše.

Omenjeni Sambadrom, čudovito prizorišče za karnevalske parade, ki ga je zasnoval sloviti arhitekt Oscar Niemeyer, letos praznuje 30. obletnico, zato bo rajanje še posebej slovesno.

Mestne oblasti pričakujejo, da se bo letošnjega karnevala poleg več milijonov meščanov udeležilo še okoli 900.000 turistov, kar je okoli dva odstotka manj kot lani, prihodki, povezani s karnevalom, pa so ocenjeni na okoli 400 milijonov dolarjev. (sta)

rio 2

Rio, Brazilija

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen