Android na področju tablic prehitel Ios

0

Tablični računalniki z operacijskim sistemom Android so lani dosegli 62-odstotni tržni delež in s tem prehiteli naprave ameriškega Appla, na katerih teče sistem Ios, kažejo najnovejši podatki analitske hiše Gartner. Še lani je namreč Android na področju tablic dosegal le okoli 46-odstotni delež.

Prodaja tablic z operacijskim sistemom Android se je lani povečala za dobrih 120 odstotkov na 121 milijonov naprav, prodaja Applovih Ipadov pa se je medtem povečala le za slabih 15 odstotkov na 70 milijonov naprav. S tem je Applov tržni delež zdrsnil na okoli 36 odstotkov, ugotavljajo pri družbi Gartner.

Apple po prodaji tablic sicer ostaja trdno na prvem mestu, daleč pred Samsungom, ki je lani prodal le 37 milijonov tablic, torej približno pol manj. A južnokorejski tehnološki velikan ga pospešeno dohiteva – njegova rast prodaje je lani znašala kar 336 odstotkov.

Kalifornijsko podjetje ostaja na prvem mestu tudi po dobičku na napravo, saj ipadi sodijo v višji cenovni razred. Večina rasti, s katero se je Android zavihtel na prvo mesto, pa je prišla na račun nizkocenovnih tablic z manjšimi zasloni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Analitiki družbe Gartner še napovedujejo, da bodo v prihodnjih letih največ pozornosti pritegnili t. i. mobilni hibridi, križanci med prenosniki in tablicami, ki združujejo najboljše lastnosti obeh svetov. Ti pa ne bodo pritegnili le navadnih ampak tudi poslovne uporabnike, dodajajo pri Gartnerju. (sta)

android-tablet

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen