Brazilija v znamenju sambe, sonca in pustnega karnevala

1

Več milijonov Brazilcev se bo danes tradicionalno odpravilo na ulice največjih mest v državi, saj je pred vrati brazilski pustni karneval. Vse od nocoj do zgodnjega jutra v sredo bodo Brazilci pozabili na vsakodnevne dejavnosti in se podali na ulice, kjer bodo s pustnimi kostumi plesali v ritmih sambe.

V brazilski prestolnici Rio de Janeiro vlada obsedeno stanje. Mestu so zavladale maškare. Pri temperaturah, ki presegajo 30 stopinj Celzija, velja geslo: praznovati vse do zore. Ulice so polne plesa in zabave željnih tako domačinov kot turistov iz vsega sveta. Vse se vrti okoli sambe, sonca in pustnega karnevala, pri tem pa so zapovedane kopalke, bikini in krema za sončenje.

Med največjim karnevalom na svetu je ob plesu sambe in divjih ritmih dovoljeno vse in še več. Znan je po brezmejnem uživanju, praktično golih dekletih in zabavi brez meja.

Tradicionalni karneval se kot ponavadi začenja s slovesno predajo mestnih ključev karnevalskemu kralju Momu. Kralju, ki je simbol karnevalske preobilnosti in ekstravagance, ogromen ključ po tradiciji preda župan Ria de Janeira.

Letošnje pustno rajanje bo tudi v znamenju 30. obletnice Sambadroma, čudovitega prizorišča za karnevalske parade arhitekta Oscarja Niemeyerja.

Vrhunec pustnega karnevala je namreč mimohod 12 najboljših samba šol v državi, vsaka od njih ima povprečno 5000 članov. Vsaka šola ima od 65 do 82 minut časa, da na 750 metrov dolgi progi v sambadromu pred okoli 80.000 gledalci predstavi svojo tematsko predstavitev. Hkrati se šole vsako leto potegujejo za laskavi naslov najboljše, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Mimohod največjih” je sicer zgolj uradni del pustnih rajanj. Ulični karnevali v Braziliji potekajo že več tednov prej. Že minuli konec tedna se je po uradnih podatkih na brazilskih ulicah zbralo skoraj milijon ljudi.

Na letošnjem Carnavalu 2014 v Riu pričakujejo skorajda milijon domačih in tujih turistov. Hotelirji računajo na 98-odstotno zasedenost zmogljivosti, čeprav cene prenočišč v času karnevala poletijo v nebo. Številni hoteli in penzioni namreč v času karnevala svoje običajne cene podvojijo ali celo potrojijo.

Rio velja za središče pustnega karnevalskega dogajanja, čeprav pustne norčije zavladajo po vsej državi. Poleg Ria sta najbolj znana še Salvador da Bahia in Recife na severovzhodu države. Tamkajšnja tradicionalna pustna povorka Galo de Madrugada vsako leto privabi dva milijona maškar in zabave željnih. (sta)

rio carneval

Karbeval v Riu

Število komentarjev: 1
  1. Kis pravi

    No ja, je za pozdravit

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen