Za olimpijsko medaljo Jesseja Owensa iztržili skoraj 1,5 milijona dolarjev

1

jesse owensV Kaliforniji so na dražbi prodali olimpijsko zlato odličje, ki ga je na igrah leta 1936 v Berlinu osvojil Jesse Owens. Zanj so iztržili rekordnih 1.466.574 ameriških dolarjev, toliko za kakšnega od olimpijskih spominkov ni odštel še nihče. Na dražbi so sicer prodajali več kot 1000 predmetov, za vse skupaj so dobili skoraj 4,5 milijona dolarjev.

Dražbo v Laguni Niguel je priredilo podjetje SCP Auctions, ki se ukvarja s športnimi spominki. Po koncu so predstavniki sporočili, da je zbrani znesek presegel vsa pričakovanja. Cena medalje je presegla prejšnja rekordna zneska: za srebrni pokal, ki ga je prejel prvi zmagovalec olimpijskega maratona leta 1896, so aprila 2012 iztržili 865.000 dolarjev, za hokejski dres, ki ga je na OI 1980 nosil Mike Eruzione in z ZDA osvojil zlato, pa so februarja letos dobili 657.250 dolarjev.

Owens se je v športno zgodovino zapisal s štirimi zlatimi olimpijskimi odličji iz Berlina 1936, dosežki pa so ga povzdignili med legende. Takratna nacionalsocialistična oblast v Nemčiji je igre izkoristila v propagandne namene. Temnopolti Owens je šokiral takratno “arijsko” Nemčijo in voditelja Adolfa Hitlerja z zmagami na 100 in 200 metrov, v skoku v daljino in na 4×100 metrov.

Kupec medalje je želel ostati neimenovan, del zneska pa bo podjetje SCP Auctions podarilo fundaciji Jesseja Owensa.

Med številnimi predmeti so prodali še kija legendarnega igralca bejzbola Jackieja Robinsona iz leta 1949, ko je postal najkoristnejši igralec ameriške bejzbol lige, in leta 1955, ko je osvojil naslov prvaka z Brooklyn Dodgers. Prvi kij so prodali za 183.500 dolarjev, drugega za 128.617 dolarjev. Za žogico s podpisom Robinsona so zbrali 104.765 dolarjev.

Za haljo, ki jo je nosil legendarni boksarski šampion Muhammad Ali pred dvobojem proti Jimmyju Youngu, so dobili 60.667 dolarjev, enak znesek so iztržili za dres nekdanjega izjemnega košarkarja Wilta Chamberlaina. Za osebne predmete bejzbol velikana Goosa Gossaga, med katerimi je bil tudi šampionski prstan iz leta 1978, ki ga je dobil z New York Yankees, in poseben prstan, ki ga je leta 2008 prejel, ko so ga sprejeli v hišo slavnih, so iztržili 365.000 dolarjev.

“Počaščeni smo, da smo dobili predmete, za katere menimo, da so med najbolj navdihujočimi na dosedanjih dražbah. Svetovno pozornost smo pridobili z zlato medaljo Jesseja Owensa iz leta 1936. Rezultat dražbe dokazuje, da je dediščina Owensa dolgotrajna,” je povedal podpredsednik avkcijske hiše SCP Dan Imler. (sta)

 

Število komentarjev: 1
 1. Wenn clash of clan hack Jene ein Kind , welches Clash of clans hack liebt , fangen Sie
  sicher, dass Ebendiese unterschiedliche Grenzen gesetzt .
  Gegenwärtig zum Sprachebene , etwa haufenweise Frist ein Kind kann an einem Vierundzwanzig Stunden zu investieren
  obendrein hierdurch zu weiterbestehen. Diese können auch Clash of clans hack verwenden denn Reparation ,
  wenn Ihr Abkömmling vervollständigt Aufgaben zirkulär um das
  Familienbande. Zum Musterbeispiel könnten Solche eingerichtet , ein Umstand ,
  wo alle lästige Pflicht Habitus jene gibt ihnen 10 Minuten Spielzeit.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen