Nekdanjemu pazniku v Auschwitzu najverjetneje ne bodo sodili

0

Sodišče v Nemčiji zaenkrat ne bo sodilo 94-letnemu nekdanjemu pazniku v nacističnem koncentracijskem taborišču Auschwitz in ga je že izpustilo iz pripora. Kot so pojasnili, Hans Lipschis kaže prve znake demence in izgube kratkoročnega spomina, zaradi česar ne bi mogel slediti postopku na sodišču.

Lipschisa so aretirali maja v bližini Stuttgarta, ker naj bi sodeloval pri več kot 10.000 umorih. Kot je trdilo tožilstvo, je s svojimi dejavnostmi prispeval k množičnemu pobijanju Judov.

V Litvi rojeni Lipschis naj bi v Auschwitzu delal od jeseni 1941 do njegovega zaprtja leta 1945. Leta 1956 se je preselil v ZDA, od koder pa so ga leta 1983 deportirali nazaj v Nemčijo, ker ameriškim oblastem ni razkril svojih vojnih aktivnosti. Sam trdi, da je bil v Auschwitzu kuhar.

A zaradi njegovega zdravstvenega stanja se je sodišče v mestu Ellwangen v zvezni deželi Baden-Württemberg odločilo, da mu zaenkrat ne bo sodilo. Ne bi namreč mogel v celoti razumeti dogajanja v okviru dolgotrajnega sojenja in se tako tudi ne ustrezno braniti, so pojasnili.

Sojenje bi se v prihodnosti lahko odvilo, če bi se mu zdravstveno stanje izboljšalo, kar pa je malo verjetno, so še dodali po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

V Nemčiji prelomnico v preganjanju nacističnih zločincev predstavlja leta 2011 izrečena obsodba v primeru nacističnega paznika Johna Demjanjuka. Ta je bil obsojen na pet let zapora zaradi sodelovanja pri umoru več kot 28.000 Judov v nacističnem taborišču Sobibor v okupirani Poljski.

Nekdanji paznik pravnomočnosti sodbe ni dočakal, saj je umrl marca lani v starosti 91 let. Je pa sodba pomenila pomemben mejnik. Sodišče je namreč v tem primeru prvič razsodilo, da krivde za poboje Judov v taboriščih ne nosijo le tisti, ki so neposredno odločali ali poboje osebno izvajali. (sta)

auschwitz

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen