Janez Janša: Zgodovina bo naziv “oče naroda” gotovo pripisala dr. Jožetu Pučniku!

63

O politični situaciji v državi so se s predsednikom SDS Janezom Janšo pogovorjali v prvem delu intervjuja na Časnik.si. V nadaljevanju pa so se v intervjuju ob nedavnem izidu knjige dr. Rosvite Pesek o dr. Jožetu Pučniku dotaknili še spominov na Pučnikovo delovanje, naivnosti demokratičnih sil ob demokratizaciji Slovenije, kriterijev za volitve leta 1990, Pučnikove zapuščine in pomanjkanja častnega spomina nanj ter zlorabljanja naziva »oče naroda«.

V nadaljevanju pogovora bi se najprej ustavila ob Jožetu Pučniku, ki je bil tudi prvi  predsednik predhodnice vaše stranke. Ob izidu knjige je nekaterim šele zdaj postalo jasno, kdo je to bil in kakšen je njegov pomen, pri čemer moram poudariti, da mu tega pomena v določenih krogih še vedno ne priznavajo. Morda bi začela z vašim pogledom nanj oz. z vprašanjem o tem, kdo je bil v prelomnih časih res »Oče naroda«, kot se naslavlja nekega drugega politika, druge politične opcije…

Zgodovina bo ta naziv gotovo pripisala dr. Jožetu Pučniku, veljal pa bo za čas vse od začetka demokratizacije oz. začetkov slovenske pomladi naprej. Ne more biti oče naroda nekdo, ki je nasprotoval večstoletni želji naroda po samostojnosti in po suvereni državi. Če se spomnite, Janez Stanovnik je še leta 1989 dejal, da bi bila osamosvojitev Slovenije samomor, Milan Kučan pa je pristavil, da odcepitev Slovenije nikoli ni bila njegova intimna opredelitev in da o tem težko celo razmišlja.

Vendarle, če smo gledali dokumentarni film o Janezu Stanovniku, si je tam vzel precej časa, da je razlagal o tem, zakaj je on oče naroda.

Jaz izdelkov teh avtorjev, ki so ta dokumentarec naredili, načelno ne gledam, tako da ga nisem videl in bi lahko naredil krivico sami vsebini, poznam pa dejstva. Bil sem del teh dogajanj tako ali drugače in vem, kdo je bil za narod in kdo je bil proti njemu, kdo se je zanj boril in kdo nam je streljal v hrbet.

Zakaj je Jože Pučnik doživel drugačno usodo, kot denimo Havel na Češkem, kljub temu da sta si njuni usodi do neke mere podobni?

Ključni razlog je naivnost. Naivnost na demokratični strani nas je vse skupaj pred prvimi svobodnimi volitvami pripeljala v situacijo, ko smo sprejeli od komunistov prilagojen volilni sistem za tiste prve volitve 1990 leta. Sam volilni sistem in same okoliščine tistih volitev po današnjih kriterijih Organizacije za varnost in sodelovanje ne izpolnjujejo večine postavljenih standardov. Tako recimo na volitvah v skupščino ni bilo splošne volilne pravice pri t.i. zboru združenega dela, ker se je volilo samo v državnih podjetjih, kjer so delovale samo nekdanje družbeno-politične organizacije, od partije do sindikatov, nove stranke pa tam niso smele delovati. Tam ni bilo splošne volilne pravice. Splošna volilna pravica je, da lahko vsi volijo poslance. Kar se tiče pa predsedniških volitev, je bil ključni problem v tem, kar je bil problem tudi na parlamentarnih oz. skupščinskih volitvah, da volilne komisije niso bile imenovane pluralno. Volilne komisije je v celoti imenovala še stara oblast. Res so lahko imeli predstavniki kandidatov svoje opazovalce na voliščih, vendar so bili to v glavnem neuki, teh opravil nevešči ljudje, ki so jih mnogokrat tudi manipulirali. Spomnim se pritožb, ki so takrat prihajale na DEMOS, ko so se opazovalci na različnih voliščih pritoževali, da so jih komisije po zaključku volitev enostavno poslale ven iz prostora, češ: »Vi ste bili opazovalci za čas volitev, zdaj so volitve končane, zdaj štejemo in nas ne smete motiti.« Tudi nobenih organiziranih tujih opazovalcev ni bilo na volitvah, saj jih oblast ni dovolila.

Če vas prav razumem, vi postavljate trditev, da morda s temi volitvami ni bilo vse v redu?

Seveda. Da se neke volitve razglasi za ‘fer’ in poštene, je potrebnih več stvari, ki sem jih nekaj že omenil. Če dopolnim, npr. ni bilo mogoče govoriti, da je bil medijski prostor, ki je ključen za izpeljavo poštenih volitev, pluralen, ker so bili vsi uredniki v tedanjih medijih nastavljeni s strani partije. Govoriti zdaj, da je bil Pučnik premagan v poštenem volilnem boju, je veliko podcenjevanje pameti in resnice. Ta boj ni bil pošten. Nikoli ne bomo pravzaprav vedeli, kakšen bi bil rezultat, ni možno dokazati ničesar, ne v eno ne v drugo smer, ker je od takrat vse uničeno. Bili so močni glasovi po prvem krogu volitev, da je treba nekaj spremeniti v samem načinu, ampak je bilo že prepozno in ti glasovi so bili medijsko tudi popolnoma prezrti.

Vendar pa kot sem dejal že na začetku, tukaj je potrebno velik del krivde pripisati naši naivnosti, ker je bila vsa demokratična srenja v Sloveniji vesela, da končno neke volitve bodo, kjer lahko vsak kandidira. Nihče pa ni vedel natančno, kakšni so v resnici standardi za ‘fer’ in poštene volitve. Še do danes recimo so velikanske težave pri glasovanju državljanov, ki živijo po svetu. Z velikimi mukami smo podaljšali te roke v mandatu 2004-2008, zdaj pa slišim, da želi vlada spet predlagati zakon, po katerem bi nekoga, ki se dvakrat ni odzval na tisto glasovnico, sploh izključili. Še vedno nismo dosegli standardov, ki so potrebni za ‘fer’ in poštene volitve, tiste prve volitve pa sploh niso izpolnjevale večine teh standardov. In zaradi tega je na tistih prvih predsedniških volitvah v neenakem boju slavil Milan Kučan. Predstavljajte si Češko, če bi na tistih volitvah zmagal zadnji partijskih šef Husak in dobili boste situacijo, kakršna je nastala v Sloveniji.

Kako to, da na Jožeta Pučnika ne spominja kakšno javno obeležje, morda samo letališče, glede na to, koliko imamo kipov, ki še vedno slavijo nekdanje komunistične heroje. Ali to pomeni, da je Pučnik za nas še vedno oseba, ki ne more biti pravilno ovrednotena?

Včeraj smo lahko spremljali, kako so protestniki v Ukrajini porušili kip Lenina. V Sloveniji veliko podobnih kipov še vedno stoji, je pa pravzaprav na prste ene roke možno prešteti obeležja, ki spominjajo sedanje in prihodnje generacije na osamosvojitvene čase, vključno z najpomembnejšo osebnostjo, na dr. Jožeta Pučnika. Ko smo ljubljansko letališče poimenovali po njemu, je t.i. tranzicijska levica dvignila velik vihar, še leto kasneje je podmladek Pahorjevih Socialnih demokratov zbiral podpise za preimenovanje. S tega vidika je nastop gospoda Pahorja na predstavitvi te knjige nek korak naprej. Takrat pa smo pogrešali obsodbo tega dejanja. Besede so poceni, dejanja pa očitno izostanejo takrat, ko je to potrebno.

Če se spomnimo poniglavosti ob njegovi smrti, nepietetnih odzivih vodstev nekaterih strank, moramo vseeno izpostaviti vlogo zdajšnjega predsednika države, ki je, morda takrat bolj na svojo roko, kljub temu sklical žalno sejo, kjer pa ni bilo recimo predsednika vlade.

Resnici na ljubo je potrebno povedati, da so sklic žalne seje najprej zavrnili, vključno z njim, šele na ogorčenje javnosti je do žalne seje prišlo. Na pogrebu ni bilo niti enega vojaka častne straže, stojijo pa na pogrebih danes zadnjega člana zveze borcev, tudi če je bil rojen leta 1943. Oblast je pokazala svoj odnos do mrtvih veličin slovenskega naroda. Ni bila pa to nobena izjema, še iz časov komunistične revolucije nismo uspeli pokopati na tisoče žrtev.

Peskova v knjigi večkrat poudari Pučnikovo socialdemokratsko usmerjenost, ki se je je navzel v Nemčiji. Socialdemokratsko stranko Slovenije je vodil štiri leta. Potem je vodenje predal Vam. Stranka je od takrat iz evropske leve stranke postala desno pozicionirana in je tudi danes med članicami Evropske Ljudske stranke. Kakšen je bil Pučnikov pogled na vizijo stranke?

Prvič, velika razlika je med tem, kar je bila nemška socialdemokracija recimo v časih Helmuda Shmidta in med tem, kar je t.i. socialdemokratska stranka pod vodstvom Igorja Lukšiča v Sloveniji. To je približno takšna razlika kot je recimo med ameriškimi demokrati in republikanci. Totalna razlika pravzaprav. Tudi v Nemčiji je jasna razlika popredmetena v dveh različnih strankah, med nasledniki bivše komunistične stranke Vzhodne Nemčije in socialnimi demokrati, ki se zdaj odločajo, ali bodo šli z Merklovo v vladno koalicijo. Tako da neposredne primerjave niso možne, izhaja pa iz te osebne izkušnje dr. Jožeta Pučnika tudi njegova opredelitev za ta program. On je bil v Nemčiji emigrant in je pri socialdemokratih naletel na nek prijazen sprejem v tistem okolju, kot morda nekje drugje in je verjel, da je takšna opcija možna tudi v Sloveniji. Bil je kmalu zelo razočaran, lahko vam citiram nekaj njegovih stavkov v zvezi s to njegovo izkušnjo, nekaj sem o tem dejal, ko smo nazadnje govorili o tej knjigi v eni od televizijskih oddaj. On je verjel, da osamosvojitev in demokratizacija države prinaša nek nov čas, ki bo spremenil ljudi, ki bo tiste, ki so prej zastopali stališča proti demokraciji in proti samostojni Sloveniji, za Jugoslavijo in samoupravni socializem, da bodo oni spoznali svojo zmoto. Da bodo videli, da jim zgodovina ni dala prav, da se bodo opravičili in bomo normalno živeli naprej, delali skupaj, gradili samostojno Slovenijo v teh novih časih, bili vsi prijatelji, ko gre za te stvari. On je iskreno verjel v to spremembo, pravzaprav je velikanska večina nas, ki smo šli čez te čase, v to verjela. Nismo si niti v sanjah predstavljali, da se bo skušalo ta režim obnoviti, da bo čez 20 let na ljubljanskih trgih in ulicah več simbolov države, ki smo jih spustili po drogu navzdol, ko smo razglasili samostojno Slovenijo. Tega si ni nihče takrat predstavljal.

Jože se je znebil teh iluzij zelo drastično, ko je prevzel predsedovanje parlamentarne komisije za preiskavo povojnih pobojev. Velikokrat sva o tem govorila, njega ni najbolj prizadelo to, da se ni nihče nič spomnil od teh, ki so dajali ukaze za te poboje in pri njih tudi sodelovali, kot tisti, ki so bili takrat na visokih položajih. Njega je najbolj prizadelo to, da se noben od teh ljudi ni niti malo pokesal. Prizadelo ga je tudi, da so nekateri poslanci in še posebej ena poslanka socialnih demokratov, potem po hodnikih, ko so ugasnile kamere, kričali za z njim: »Še premalo smo jih. Če bi bili tukaj bolj dosledni, sploh ne bi bilo tvoje komisije«. On je bil zelo globoko človeško prizadet ob takšnih reakcijah, dejal mi je, da ga je kljub temu, da je na najbolj možen krut način na lastni koži izkusil bivši režim, šele to ozdravilo vsake iluzije o komunistih. Da je vendarle verjel, da je tista sprememba, ki je nastala z osamosvojitvijo in formalno demokratizacijo, tako močno zarezala v tkivo skupnosti, družbe, naroda, da je to zdaj nov čas. Ampak že leta 1994 je odkril, da tega novega časa ni in da se je za vsako demokratično ali svobodomiselno pridobitev potrebno stalno boriti in da smo včasih lahko veseli, da kaj ne gre nazaj, kaj šele da bi pričakovali, da bo šlo naprej. In če zdaj pogledamo 22 let nazaj po času, vidimo, da stvari niso šle naprej, ko gre za notranjo transformacijo oz. tranzicijo. Ta v Sloveniji ni uspela. Smo ena od treh držav članic Evropske unije, kjer tranzicija ni uspela.

Če vas prav razumem, Jože Pučnik je na koncu ugotovil, da je ta desno-sredinska opcija tista prava za vašo stranko?

Jože Pučnik je tudi po tem, ko na tretjem kongresu leta 1993 ni več kandidiral za mesto predsednika, aktivno pomagal stranki in bil poleg pri vseh pomembnih odločitvah. Tudi pri odločitvi, ko je stranka na združitvenem kongresu prevzela tudi dediščino Slovenske demokratične zveze preko Narodnih demokratov, tako da je SDS, formalna in tudi politična naslednica dveh ustanovnih strank DEMOS-a, Socialdemokratske zveze Slovenije in Slovenske demokratične zveze. Podprl je našo prošnjo za članstvo pri Evropski ljudski stranki in bil zraven prav pri vsaki črki pisanja predlogov programskih izhodišč za vse kongrese, dokler je bil živ.

Kaj stranka danes dela, da bi se Pučnikov pomen med Slovenci bolj prepoznal?

Največ, kar smo v teh destih letih po njegovi smrti naredili, je nadaljevanje njegovega boja za stvar, pravico in resnico ter intenzivno delo na zbiranju njegovih prispevkov. Stranka ima velik del njegovega političnega arhiva, veliko tega je še neobjavljenega. Tukaj je zelo zanimiva korespondenca iz časa DEMOS-a, ko so mu ljudje pisali s celega sveta, Slovenci pa tudi drugi, glede različnih problemov in vprašanj, pa njegovi odgovori. Tukaj so njegovi nastopi na različnih zborovanjih. Bil je dober govornik in ni bral svojih govorov, za razliko od mnogih drugih, si je pa nekajkrat naredil izhodišča, skice za svoje nastope, ki so zelo pregledne in dragocene. Zbiramo njegove nastope v Državnem zboru, v mandatu, ko je bil tudi predsednik komisije za preiskovanje povojnih pobojev. Takrat je imela naša stranka 4 poslance v državnem zboru in slovenska javnost tega niti ni opazila, ker je bil vsebinski nastop dr. Pučnika tako močan, da se je zdelo, kot da je pol parlamenta za njim, ker je tisto kar je povedal, bilo zelo težko ignorirati. In ta knjiga, ko bo izšla, bo zelo pomembno dodatno osvetlila en del njegovega političnega udejstvovanja. Poimenovanje letališča po njem ste že omenili, tudi ta stavba, v kateri sva, se imenuje Dom dr. Jožeta Pučnika. Njegova stvarna zapuščina je tako velika, da bo verjetno preteklo še naslednjih 10 let, da bo vse tisto, kar je možno natisniti, tudi objavljeno in dostopno širši javnosti. Tukaj so tudi posnetki nekaterih njegovih nastopov itd. Veliko dela nas še čaka in pričakujemo, da bo glavni del seveda opravil inštitut, ki nosi njegovo ime, del pa bomo postorili v okviru stranke. Svojo hvaležnost in spoštovanje pa bi mu ne nazadnje morala izkazovati tudi slovenska država, ki je v veliki meri njegovo življenjsko delo.

pucnik naslovnica

 

Št. komentarjev: 63
 1. Tako je pravi

  Resnica prej ali slej zmaga.

 2. Miran pravi

  Pravijo da je bil avtor izbrisa.

  Za 20.000 izbrisanih je bil bolj kilavi oče.

  🙁

 3. Zlobni pravi

  V okolici Grosuplja bi pod nujno morali postaviti obeležje junaku. Šola v naravi po poteh gozdnih škratov pa bi morala biti del učnega procesa.

 4. Miran pravi

  http://www.radiodur.si/zvok/glasba/SamoGlavan_SpravaOdpade.mp3

  Moja najljubša pesem, priporočam vsem mojim rdečim bratom uživajte ob poslušanju.

 5. borc pravi

  ja jajčko, spreobrnjenc je pa najbolj poklican, da komentira kaj je bil pučnik, čudno da se se jajčko ne proglasi za očeta slovenskega naroda, kjer sta bila pučnik in jajčko v časih ko je bilo najbolj hudo. zgodovina o vsem tem piše, ampak je janezek pozabil kje kje bil in kdo ga je postavil na položaje od koder je vedno sral po slovencih in še sedaj serje. spreobrnjen titov pionirček, mladionski funkcionar, komunist in še kaj, sedaj pa skrajni desničar ki trdi da so belčki osvobodili slovenijo in se udeležuje njihovih proslva. fej in fuj za take šalabajzarje.

 6. Miran pravi

  http://www.radiodur.si/zvok/glasba/SamoGlavan_SpravaOdpade.mp3

  za tiste, ki ste poslušanje zamudili, priporočam , da prisluhnejo tudi nekomunajzerji !

 7. Miran pravi

  Zgoraj se zopet oglaša bedno lažnjivo bitje, ki si prisvaja moj nick.

  Koliko je tak človek in njegovi prispevki verodostojen presodite sami.
  Če vam odgovarja laž in prevara tedaj je vse OK in je po duhu tudi urednika tega foruma, sicer bi take bednike dol zabrisal.

  Ampak bo že, pametni itak vedo za kaj gre.

  🙂

 8. Miran pravi

  Oče naroda bo Drakula,ki se ni hvalil da ima, v vsaki grapi in jarku stotine zmasakriranih sodržavljanov !

 9. partizan pravi

  Miran ne lapaj neumnosti, jaz poznam kar nekaj ljudi, ki imajo enaka imena pa se nihče ne spotika ob to slučajnost. Ne bodi malenkosten, raje se poglobi v vsebino prijetne pesmice kantavtorja Uršič Dušana, moram priznati, da je res posrečena. Povej, ali si jo poslušal do konca ?

 10. posrana rit pravi

  da je v matematiki tepcem vedno nekaj nerazumljivega, tako tvoja politika nikoli ne bo sprejemljiva za večino slovenskih ovc, ki gledajo šefa gostilne in naslednji dan ugotavljajo, zakaj je CRVENA ZVEZDA dala samo en gol.

  kaj pomaga logika in naravni zakoni, ki ne predvajajo večernih filmov:sutjeske, napad na drvar, me joči peter ima že pretežak scenarij.

  ko boš postal stric iz ozadja, tvoje ime ne bo več predmet zasmehovanj, takrat dragi janša, imaš nekaj možnosti. do takrat si le ena postana rit, v katero brišejo svoje frustracije vsi od kučana naprej do protikorupcijske komisije

 11. dingdong pravi

  Janez Janša: Zgodovina bo naziv “oče naroda” gotovo pripisala dr. Jožetu Pučniku!

  Jep in če je Pučnik oče, boš ti “Največji Sin Naroda”, kajneda Janezek ?

 12. s.gorice pravi

  Kerega glanckof hvali je zgübo na cejli čerti. Pret me nej blo briga za oviga Püčneka, zaj pa še majn

 13. Demi Zen pravi

  dejte ze to državo rešit teh zblaznelih rdečih rokomavhov.

 14. Miran pravi

  Demi Zen pravi:
  05. 12. 2013 at 13:31
  dejte ze to državo rešit teh zblaznelih rdečih rokomavhov.

  ___

  Demi, nimam nič proti, da si ga na roke mečeš.
  Sam za Božjo voljo, ne počni tega tukaj.

  🙂

 15. gogi pravi

  Točno tako je! Samo Pučnik je lahko oče naroda, ne pa morda pleničar Stanovnik, ali rdeči murgelski palček Kučan.

 16. s.gorice pravi

  Vö naši vesi je oča naroda naš župnik. Fsi jega slušajo.

 17. tigrca pravi

  Še dobro, da imamo Časnik.si …
  zeh-zeeehh…

 18. Miran pravi

  tigrca počakaj, da se izkrca kavkaški vseved pa bo politikis ponovno zaživel z večdeset njegovimi nicki in ne bo ti dolgcajt……

 19. Miran pravi

  Trenutno je še preokupiran s pipanjem runkla….

 20. KONVERTIT pravi

  Mala LUSTRACIJA pa bo konec korupcije

  Si predstavljate odmevanje v Dobu
  ♪ ♫ Evviva il Comunismo!
  Meni je ta misel polepšala dan!

 21. baader meinhoff pravi

  1. Oče naroda je arhaizem, primeren oznakam iz 19. stoletja.
  2. da se nekoga poimenuje s takšno glorificirano oznako mora biti popolen konsenz in ne politična volja fašistoidne stranke, kot je SdS.
  3. Dejansko mora narediti “nekaj” ne pa biti disident, ki pride na fait accompli.
  4. Administrativni genocid in spodbujanje k “ureditvi narodnega vprašanja” ga kvečjemu uvrščata ob bok Miloševiću in Tudjmanu, ki sta se prav tako borila za “the real deal”.
  5. Oče naroda je lahko Cankar, ki je “u sridu” zadel narodno bistvo in ne fašistoiden politikant.
  6. Janša suck it!

 22. KONVERTIT pravi

  Preštel sem vse sodelavce komunistov na tej strani
  Najprej enkrat po nickih in nato še enkrat po stilu

  Sami brezdoci in kakšen še zadet!

  Tako tipkajo in copypastajo pa naročilu, da nimajo časa, da bi še kaj razumeli!

  Naj jim pojasnim
  Sdelovanje v zločinu in soodgovornost je kazniva!
  Niste vedeli! To ni opravičilo!
  Mogoče bi lahko upoštevali le potrdilo institucije da ste neprištevni!

 23. KONVERTIT pravi

  Dragi @baader
  Vidim, tudi ti moraš daleč v preteklost, kar v kameno dobo, da bi našel zaslužno ime za Mlado Slovenijo!
  Zakaj zavračaš ime, ki je res nekaj storilo pri nastanku Slovenije!

  Veš, nekateri bi radi na piedestal postavili kar Kučana, vendar so priče še žive in preveč dokazov in dokumentov mu tudi ne gre na roko!
  Si predstavljaš, da ga postavijo za očeta naroda in ga naslednji dan LUSTRIRAJO!

 24. KONVERTIT pravi

  Še addendum
  Komunistov danes je nekaj več kot je gayev! Zakaj bi neka manjšina kvarila veselje večini!
  Naj imajo enkrat letno svojo parado v Dražgošah in to je to!

 25. baader meinhoff pravi

  @Konvertit, honestly, tale retorika je protozoična, klerofašistična kvazi večina? Malo demografskih podatkov kompa! Če nekdo ni “zaveden” slovencelj, klerikalec in zahojenec je brezposelen in zadet? Ponovno, malo demografije in statistike, SDS in NSI zastopa v povprečju manj izobražena populacija, poleg tega je statistično vas, zahojencev 35% torej, kdo je manjšina?

 26. mefo-krucefix pravi

  A ima kdo kako kremo za depilacijo kocin? Sedaj mi rastejo množično na dlaneh, notranja stran.

 27. krucefiks pravi

  Mar se ni Petzrovc zjutrajk hvalil, da se je vrnil v Slovenijo in da bo danes popival v Trdinovem hramu.

  Ob kavici in viskiju naj bi mu danes minil dan, tako je napovedoval.

  Očitno se je napil najcenejšega jugoslovanskega viskija, pa spet bruha po Politikisu.

 28. krucefiks pravi

  Mar se ni Petrovc zjutraj hvalil, da se je vrnil v Slovenijo in da bo danes popival v Trdinovem hramu.

  Ob kavici in viskiju naj bi mu danes minil dan, tako je napovedoval.

  Očitno se je napil najcenejšega jugoslovanskega viskija, pa spet bruha po Politikisu.

 29. krucefiks pravi

  Bolje dvakrat kot nobenkrat.

  Je rekel Petrovc in se zvrnil za šank, nalit s cenenim viskijem.

 30. krucefiks pravi

  Najboljši komentar sem pravkar prebral na Politikisu:

  “Tisti, ki je počil Krmbergerja, naj poči še naročnika, pa bo v Sloveniji mir pred korupcijo.”

 31. Manca pravi

  baader meinhoff,
  manj izobražena množica bi desetkrat (10X) boljše vodila državo kot pa tvoji intelektualci s kopiranimi diplomami in kupljenimi doktorati. Beda od slovenske rdeče inteligence.

 32. krucefiks pravi

  Vstajnica Vesna Fuk Godina napoveduje:

  »Čez 18 mesecev bo taka kriza, da bodo starši svoje hčere navajali v prostitucijo in prodajali ledvice svojih sinov. To se že dogaja.«

 33. Petja pravi

  Potuhnjeni švabski špicelj in zločinec (izbrisani) Pučnik ne bo nikoli veljal za “očeta naroda”. Naj ga kar janševci in klerikalci častijo, zaradi mene lahko belčki tudi ližejo njegove kosti, pa pizdo njegove švabske kurbetine!!

 34. KONVERTIT pravi

  Dragi @baader
  Za lažje manipuliranje z množicami rabimo notranjega ali zunanjega sovražnika tega imaš!
  Je res tako težko prebrati brez histerije, kakšno drugačno mnenje, od samo tebi znane “resnice”?

  Sovraštvo in tvoji predsodki niso za socializem in še manj za demokracijo!
  Brezplačen nasvet
  Drugič piši komentarje, če boš zmogel brez jeze in fobij! Prej se ohladi!
  Tvoja amaterska statistika pa je le žaljenje tvoje ljube komunistične manjšine vsega kar jim je samo politična konkurenca!

  Vsi smo Slovenci in ne vidim sovražnikov!

  Ko se boš ohladil, boš ugotovil, da danes tisti, ki si želijo Evropsko demokracijo, niso nepismeni in še manj izdajalci!

  Mi smo del Evrope in če žališ demokracijo žališ tudi milijone ljudi v Evropi!

  Toliko sovraštva do človeka ki ga ne poznaš in mu takoj
  lepiš etikete je zame preveč in se odjavljam!

 35. KONVERTIT pravi

  Nemci so bili po padcu Berlinskega zida presenečeni kako malo komunistov je z veliko represije obvladovalo vse druge!

  Nredili so LUSTRACIJO in danes so bivši visoki funkcionarji postali taxisti, poštarji! Prav tako najvišji finkcionarji partije ki so kršili človekove pravice!

  Pa poglejmo Slovenijo, ta partija ki se je preselila v SD, Desus ima danes izredno malo članstva! Smešno malo, saj so bili nekdaj edina partija!

 36. Petja pravi

  Oče naroda je bil in še vedno je Janez Stanovnik.
  Švapski špicelj in belogardist Pujčnik se pred Stanovnikom skrije.

 37. krucefiks pravi

  Če še ni popolnoma jasno, kdo je oče naroda, je pa dokončno jasno, kdo je očim naroada.

  Kučan, vendar!

 38. KONVERTIT pravi

  Pučnik je že danes oče naroda pa če se komunisti v vseh svojih medijih postavijo na glavo!

  Njihove zasluge so bile prej oviranje demokracije in vedno nekje na meji ko bi raje zapirali kot se umaknili z oblasti! Tiranija ene partije in raj za komunistčne funkcionarje pa nočejo pozabiti!

  Socializem ima vedno vgrajeno napako, ta napaka so komunisti!

 39. krucefiks pravi

  Petja, izdaj nam vsaj en argumentek za svojo trditev!

 40. Fuk Godine pravi

  Zamenjam eno staro, zjagano in abšlesano Vesno za eno polno pasjo konzervo.

 41. Petja pravi

  Lahko.
  Enostavno!
  Stanovnik ima mnogo lepše brke kot Pučnik, Janša ali Kučan, posamezno ali skupaj.

 42. MEFISTO pravi

  Oče ki v najtežjih trenutkih družino zapusti in rešuje LASTNO RIT JE PO VSEM SVETU ENAKO IMENOVAN.IZDAJALEC .

 43. KONVERTIT pravi

  Pozabil sem še dodati:Torej jj bivši pohodnik in zagrižen komunist,bi lahko bil kvečjemu taxsist.Čeprav bi se mu po moje še najbolj podal poklic malarja.

 44. baader meinhoff pravi

  Dragi @baader
  Za lažje manipuliranje z množicami rabimo notranjega ali zunanjega sovražnika tega imaš!
  Je res tako težko prebrati brez histerije, kakšno drugačno mnenje, od samo tebi znane “resnice”?

  Saj nisi resen, bom to razumel, kot skrajni cinizem in sarkazem. Iskanje sovražnika, si kdaj v resnici dojel retoriko Janše in SdSa? Resnično misliš, da je v tej politični opciji rešitev? Ne, zares? Resno?
  Resnično misliš, oz. verjameš, da je Pučnik “The One”? Veš, kaj je bistveno za oznako “očeta naroda”, da gre za sakralizacijo narodnega bistva, za iskanje ultimativnega patriarha, poenotenje, kult osebnosti, za Vožda, tega kompa noben normalen narod ne išče v 21. stoletju. Poleg tega, kompa moj, ne prodajaj fluskul o socializmu, posebej, ker očitno ne ločiš pojmov “Socializem ima vedno vgrajeno napako, ta napaka so komunisti!” – tole je kapitalna bedarije.
  Pučnik nikoli ne bo “oče naroda”, ker ga 70% ljudi ne smatra za takega, za par desnih klerofašistov je pa tako vseeno, kajneda?

 45. KONVERTIT pravi

  Izdajalec je izrabljena in precenjena beseda!
  Vsekakor pa izdajalce vidijo le komunisti!

  Izrabili so vse partizane in vse ki so jih lahko na svoji poti na oblast!

  http://www.radiodur.si/zvok/glasba/SamoGlavan_SpravaOdpade.mp3

 46. KONVERTIT pravi

  Je kdo pazil, neko razburjanje in histerijo?

 47. KONVERTIT pravi

  Bom zelo potiho ponovil, da se danes razburjajo tisti ki nimajo zaslug!
  Kupiti ne morejo, ukrasti tudi ne! Z goljufijo in lažmi ne gre!

  Ena mala LUSTRACIJA pa bo veliko manj korupcije!
  Ena mala LUSTRACIJA pa bodo tudi ti, ki se razburjajo pametnejši!

  Predlagam še Sovjetsko zgodbo s slovenskimi podnapisi

  http://www.youtube.com/watch?v=LyJkZegSJQE

  Predlagam, da si film ogledate tudi po 53. minuti

 48. Nihil pravi

  Ko je Ameriška strokovna javnost beri letalska izvedela da bo Brniško letališče poimenovano po nekem tretjerazrednem politikantu,so se držali za glavo.Namreč sami so bili mnenja če bi imeli tako izvrstnega pilota kot je bil RUSIJAN bi imenovali po njem NAJVEČJE Ameriško letališče.[Škoda da ni bil domobranec]

 49. MEFISTO pravi

  Papež je danes ustanovil komisijo za borbo proti pedofiliji.Kaj ti neznačajneži še vedno naskakujejo,nedolžne otroke.

 50. KONVERTIT pravi

  Pučnik ali Rusjan danes ni več dilema!
  Rusjan je danes letališče v Mariboru!
  Ko ga dobi kakšen sposoben lastnik in ne bodo povsod polena, utegne še prehiteti Brnik!

  Veš nekateri so že končali vojno?

 51. MEFISTO pravi

  Mar se ni Petrovc zjutraj hvalil, da se je vrnil v Slovenijo in da bo danes popival v Trdinovem hramu.

  Ob kavici in viskiju naj bi mu danes minil dan, tako je napovedoval.

  Očitno se je napil najcenejšega jugoslovanskega viskija, pa spet bruha po Politikisu.

 52. krucefiks-mefisto pravi

  Oooooooooooo, sva bila vso noč zvezana na posteljo skupaj, tesno, v položaju 69. Jaz, mefonja, sem lizal rit krucifonji, krucifonja pa ga je vlekel meni, mefonji.

 53. Pokojni Petrovc pravi

  Pravijo, da se je nemirni duh tistega, ki leži na pokopališču Reiymbek, danes popoldan 2 uri zaletaval v zaprta vrata Tavčarjevega hrama na Tavčarjevi ulici v Ljubljani, dokler mu mimoidoči niso pojasnili, da je omenjeni hram zaprt že več kot 10 let.

 54. Demi Zen pravi

  baader meinschwanz: ne vem kaj se razburjaš. vidm po tvoje je rdečih lih nekje toliko kot jih nikola damjanović naštel.

  kdo bi vas “fdvzobražene” štekal. racional in statistika vedno v žepu murinega gvanta, ni vam pa nerodno našemljenim v dražgoše romat in tam obujat nekaj kar se ni nikoli zgodilo… in to petdeset let nazaj in ne dva tisoč.

 55. copypaste pravi

  Pri eni od stojnic v bližini Prešernovega trga so naleteli na ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki ga je eden od udeležencev poškropil s solzivcem. Župan, ki so ga močno pekle oči, je po incidentu v spremstvu policistov odšel v mestno hišo, pozneje pa so ga odpeljali na urgenco.

 56. krucefiks pravi

  Petrovc niti še ne ve, da klati neumnosti zaradi špirita, ki so mu ga v beznicah prodali za viski.

 57. Pokojni Petrovc pravi

  V špirit namočen Petrovc pravjo da zadane bol kot močeradovc.

 58. Demi Zen pravi

  konvertit: sem si ogledal dokumentarec, sicer nic novega ampak srhljiv zorni kot. tej rusi so res še bolj bolan folk od švabov..

 59. miha pravi

  Da je oce naroda Joze Pucnik to ne bo pokazala zgodovina ampak so to gola neizpodbitna dejstva ze danes!!!!
  Brez njegovega mocnega vztrajanja in dejanj danes samostojne Slovenije ne bi bilo.
  Zato zahvala in slava mu.

 60. skeptik pravi

  Pučnik kar naj bo oče naroda, toda ostali bomo morali mastno plačevati izbris katerega je duhovno spočel kar on osebno v svojem govoru v Ljutomeru. Je že tako, da morajo otroci očetove grehe krvavo plačevati……

 61. NOČEM JJ pravi

  Pučnik bo oče Ivanček bo sine Katera za vraga bo pa mama ? Mogoče tista iz Prešernove zbadljivke Le Mica Šarabon ta ti da za božji lon ,Ja pravi so se našli !!!!

 62. andrej pravi

  Narod pa bo za Pučnikovega izdajalca proglasil Janšo.

 63. Baader bravo pravi

  EDINO CANKAR.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen