Bruselj bo predvidoma v sredo odločil o slovenskih bankah

2

Evropska komisija bo predvidoma v sredo sprejela odločitve o petih slovenskih bankah. Pričakuje se odobritev državne pomoči za Novo Ljubljansko banko in Novo kreditno banko Maribor, začasna odobritev državne pomoči za Abanko ter dokončna odobritev državnih poroštev za Probanko in Factor banko, so napovedali viri pri EU.

To so sicer neuradne informacije, ki jih ni želel uradno potrditi nihče, niti slovenski finančni minister Uroš Čufer, ki je dejal le, da upa, da bodo odločitve čim prej. “Pričakujem čim več čim prej,” je vse, kar je želel v povezavi s tem povedati minister danes ob prihodu na izredno zasedanje evroskupine v Bruslju.

Po evropskih pravilih o državnih pomočeh za banke je pogoj za odobritev načrt prestrukturiranja za vsako banko, ki mora izpolnjevati tri merila: zagotoviti zmožnost preživetja banke, ustrezno delitev bremen s prispevkom podrejenih upnikov ter ukrepe za preprečitev izkrivljanja konkurence.

Načrt prestrukturiranja za posamezno banko vključuje tako predvideno pokritje kapitalskih potreb z državnim denarjem in prispevkom podrejenih upnikov kot prenos slabih terjatev na slabo banko, saj gre tudi v tem primeru za državno pomoč, če se prenos ne izvede po tržni ceni.

Komisija lahko državno pomoč v izjemnih okoliščinah odobri tudi začasno. To lahko stori brez načrta prestrukturiranja, nato pa odločitev potrdi, ko načrt prejme in preuči. Izjemna okoliščina bi na primer bila, če bi Banka Slovenije ocenila, da bi lahko banka brez dokapitalizacije izgubila licenco, oziroma če je to potrebno za zagotavljanje finančne stabilnosti, so minuli teden pojasnili viri v Bruslju.

V takšnih izjemnih okoliščinah je komisija v začetku septembra začasno odobrila načrte Slovenije, da v sklopu urejene likvidacije zagotovi 540 milijonov evrov državnih poroštev za Factor banko in 490 milijonov evrov poroštev za Probanko. Ocenila je namreč, da so ukrepi nujni za zagotovitev finančne stabilnosti v Sloveniji in da ne bodo izkrivili konkurence. (sta)

bancna luknja

Št. komentarjev: 2
 1. liposuccion sin cirugia pravi

  The ingredients in the said are Citric Acid: 300mg and Magnesium Oxide Complex:
  600mg. You should make your dinner rich in fiber so that you won’t crave for
  supper or night snack, and should last you till the following morning.
  Take advantage of reward programs often offered by
  grocery stores.

 2. le peanut the puppy hacked pravi

  I blog frequently and I truly appreciate your information.
  Your article has truly peaked my interest. I will book mark your website and keep checking for new details about once a week.
  I opted in for your RSS feed as well.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen