Zdravstveni svet sprejel mrežo primarne zdravstvene dejavnosti

0

Zdravstveni svet je danes potrdil javno mrežo primarne zdravstvene dejavnosti, s čimer je po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja mreža tudi sprejeta. Znižuje se predvidena obremenitev družinskih zdravnikov in pediatrov na 1500 bolnikov na enega zdravnika, za kar bi potrebovali dodatnih 327 družinskih zdravnikov ter 50 pediatrov.

Javna zdravstvena mreža je bila predvidena že z zakonom o zdravstveni dejavnosti iz začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja, a do sedaj ni bila sprejeta. Gantar se strinja, da je današnji sprejem pomemben dogodek za slovensko zdravstvo.

“Stroka je zadovoljna in tudi mi imamo natančno predstavo, koliko zdravnikov in katerih specialistov na določenem delu Slovenije primanjkuje,” je dejal Gantar po koncu seje zdravstvenega sveta. Ob tem upa, da bodo lahko tudi zagotovili okoli 40 milijonov evrov letno za “dopolnjevanje” mreže z zdravniki, s čimer bodo začeli odpravljanjem razlik na posameznih področjih. Po njegovem mnenju ta znesek glede na celotna sredstva v zdravstveni blagajni ne bi smel biti problem, saj se s tem izboljšujejo možnosti dela družinskih zdravnikov.

Z mrežo se namreč znižuje predvideno število opredeljenih bolnikov na enega zdravnika s 1900 na 1500. Ob tem bodo upoštevali tudi glavarinski količnik, s katerimi bodo uravnotežili obremenjenost zdravnikov. Starejši bolniki imajo namreč praviloma več potreb po zdravniku kot mlajši, tako bodo pri glavarinskem količniku merili tudi število mlajših in starejših bolnikov na enega zdravnika.

Prehodno obdobje za zmanjšanje števila opredeljenih bolnikov bo trajalo do leta 2018. Da bi do takrat prišli do 1500 bolnikov na zdravnika, bi ob upoštevanju upokojevanja potrebovali med 400 in 450 novih novih specialistov družinske medicine in med 100 ter 125 specialistov pediatrije. Številka bo odvisna od tega, koliko zdravnikov bo po 65. letu delalo še naprej. Sicer pa je tako pri družinski medicini kot pediatriji visok odstotek starejših zdravnikov pred upokojitvijo. Težava podhranjenosti pediatrije na primarni ravni je tudi v tem, da jih veliko dela na sekundarni zdravstveni ravni.

Največje ovire pri doseganju tega cilja je sicer pomanjkanje sredstev in pomanjkanje mentorjev.

Učinek zapolnjevanja mest na primarni ravni sicer ne bo viden takoj. A glede na to, da sta bila že dva razpisa specializacij usmerjena na primarno raven, se bo po Gantarjevih besedah že čez nekaj let poznalo, ko bodo ti specialisti opravili specialistični izpit.

Sedaj je po Gantarjevih besedah z Zdravniško zbornico Slovenije usklajen tudi predlog dodatnih specializacij za letošnje leto. Razpis bo objavljen tako predvidoma v četrtek. Znova je po njegovih besedah večina razpisanih mest na družinski medicini (67), vseh razpisanih mest pa je 123. Sicer pa minister upa, da bodo že pri naslednjem razpisu razpisna mesta objavljena neposredno za posamezni zdravstveni zavod. To bo sicer odvisno od sprejema nove zdravstvene zakonodaje.(sta)

zdraavnik (fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen