V Jajcu obujajo spomin na vzpostavitev povojne Jugoslavije

3

V Jajcu so v četrtek obudili spomin na drugo zasedanje Avnoja in vzpostavitev povojne Jugoslavije na današnji dan pred 70 leti. Na štiridnevnem zborovanju v tej nekdanji romarskem središču jugoslovanskih komunistov bodo razpravljali o zgodovini Jugoslavije in o državnosti njenih naslednic.

Drugo zasedanje Antifašističnega sveta narodne osvoboditve Jugoslavije (Avnoj) je potekalo 29. in 30. novembra 1943 v Jajcu v današnji Bosni in Hercegovini. Na tem zasedanju so bili postavljeni temelji nove države, Demokratične federativne republike Jugoslavije, ki je zaživela po osvoboditvi in zlomu nacifašizma.

V Jajcu so se tedaj zbrali vsi narodi Jugoslavije. Josipa Broza Tita so imenovali za maršala Jugoslavije, kralju Petru in njegovi vladi v izgnanstvu pa odrekli legitimnost predstavljanja jugoslovanskih narodov in mu prepovedali vrnitev v domovino. Ustanovili so novo vlado – Narodni komite osvoboditve Jugoslavije, NKOJ, Avnoj pa razglasili za zakonodajno telo.

29. november je bil v Jugoslaviji tudi državni praznik – dan republike, priljubljena pa so postala tudi potovanja “po poteh slovenskih odposlancev na drugo zasedanje Avnoja” v Jajce. Te “romarske pohode” so običajno vodili partiji najbolj zvesti kadri. Med njimi je bilo tudi nekaj sedanjih slovenskih političnih voditeljev, tako z levega kot desnega političnega spektra.

Zdaj so v Jajcu organizirali že sedmo znanstveno prireditev v spomin na zasedanje Avnoja, letos pod naslovom Drugo zasedanje Avnoja in državnost naslednic Jugoslavije 1943-2013. Srečanje je organiziral Muzej drugega zasedanja Avnoja ob sodelovanju občine.

Kot je za tiskovno agencijo Federacije BiH Fena pojasnila direktorica muzeja Emsada Leko, je namen te prireditve ohranjanje antifašistične tradicije v BiH in v regiji. Do nedelje bodo v okviru tega zasedanja organizirali tudi predstavitve knjig, oglede kulturno-zgodovinskih znamenitosti mesta, položili pa bodo tudi cvetje na spominski vodnjak. Osrednjo slovesnost ob 70. obletnici drugega zasedanja Avnoja bodo pripravili v soboto. (sta)

jajce bih

 

Št. komentarjev: 3
  1. AVNOJ pravi

    Spodobilo bi se, da bi bil prisoten tudi slavni pohodnik po poteh Avnoja, ki je marširal v Jajce iz Slovenije.

  2. NOČEM JJ pravi

    Druže Janez Ivane mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrenemo PRAVAC JAJCE !!!!

  3. Manca pravi

    Obujajo popolnega mrliča in sanjajo o vrnitvi tirana. NIKOLI VEČ! Bimboti.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen