Pozor: Reka Krka presegla opozorilni pretok, lahko začne poplavljati

0

Reka Krka je po podatkih agencije za okolje presegla opozorilni pretok in bo še naraščala. Tako obstaja velika verjetnost, da se bo ponoči in v nedeljo razlivala v večjem obsegu, opozarjajo na agenciji. Tudi sicer zaradi obilnih padavin za vzhodni, jugovzhodni in jugozahodni del države velja opozorilo, ki prebivalce poziva k pripravljenosti.

Reka Krka se v manjšem obsegu že začenja razlivati po travnikih, čez dan in ponoči bo še naraščala, je za STA dejal dežurni hidrolog Janez Polajnar. Po njegovih besedah najvišji pretok reke pričakujejo v nedeljo zjutraj, ko lahko v spodnjem delu doseže okoli 350 kubičnih metrov na sekundo. “To je pa že tista meja, pri kateri so lahko ogroženi nekateri objekti,” pojasnjuje Polajnar.

Že pred tem bo reka po njegovih besedah najverjetneje zalila tudi nekaj cest, zaradi česar bo lahko oviran promet, prav tako pa se lahko reka tudi po travnikih razlije širše kot običajno. Velika vodnatost Krke se bo zadržala še v ponedeljek, verjetno tudi v torek, je še napovedal Polajnar.

Po opozorilih Agencije RS za okolje (Arso) danes popoldne in v nedeljo obstaja tudi verjetnost poplavljanja nekaterih drugih rek, pri čemer po Polajnarjevih besedah ponoči in v nedeljo zjutraj pričakujejo predvsem običajna razlitja na običajnih poplavnih območjih. Poleg Krke lahko bregove prestopijo tudi reke na območjih Koroške, Pohorja, Kozjaka, Slovenskih goric, Pomurja, Haloz in v Posotelju. Prav tako lahko poplavijo tudi ostale reke na območju Dolenjske in Suhe krajine ter reka Kolpa.

Ojezerjene površine na kraških poljih notranjskega in dolenjskega Krasa se bodo v teh dneh povečale, Ljubljanica bo poplavila na običajnih območjih. Reka Mura bo danes čez dan narasla in verjetno je, da v nedeljo v manjšem obsegu poplavi znotraj protipoplavnih nasipov.

Na agenciji napovedujejo nadaljevanje obilnih padavin do nedelje opoldne. Predvsem v vzhodni polovici Slovenije bo do nedelje opoldne predvidoma padlo še od 40 do okoli 80 litrov dežja na kvadratni meter, v sredogorju in visokogorju pa večja količina snega, napovedujejo na Arsu. Deževalo bo tudi ponoči, do jutra se bo meja sneženja spustila do nadmorske višine okoli 500 metrov.

Na Primorskem piha tudi burja, po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste je bila najvišja izmerjena hitrost vetra v zadnji uri 97 kilometrov na uro.

Zaradi burje je na primorski hitri cesti med cestninsko postajo Nanos in Ajdovščino, na regionalni cesti Podnanos-Ajdovščina ter drugih okoliških cestah prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton. Zaradi snega pa so zaprte cesta čez prelaz Vršič, cesta Mojstrana-Vrata med Peričnikom in Vrati in cesta Predmeja-Lokve. V zimskem času je na avstrijski strani zaprta tudi cesta čez prelaz Pavličevo sedlo. (sta)

reka visoka(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen