Na dražbi tudi olimpijska kolajna Jesseja Owensa

0

Ena od olimpijskih kolajn temnopoltega ameriškega atleta Jesseja Owensa, ki je na olimpijskih igrah leta 1936 v Berlinu s štirimi zlatimi odličji v teku na 100, 200 in 4 x 100 m ter v skoku v daljino preprečil nacistično slavje, bo na voljo na dražbi. Podjetje SCP, ki se ukvarja s športnimi spominki, je prek spleta sporočilo, da bo odličje na dražbi 20. novembra.

Dosežki Owensa na igrah v Berlinu so ga povzdignili med legende. Nacionalsocialistična oblast v Nemčiji je takrat igre izkoristila v propagandne namene, a je nemška oblast s svojo željo po propagandi poskrbela tudi za vrhunski športni spektakel. Hkrati je propaganda pomenila tudi, da so se posnetki tekmovanj prvič selili na televizijo, pa čeprav le v Berlinu.

V atletiki je v posmeh takratni “arijski” Nemčiji in njenemu voditelju Adolfu Hitlerju vrhunske rezultate dosegel temnopolti športnik. Owens je 100 m pretekel v 10,3 sekunde in v daljino skočil 8,06 metra, kar sta zelo dobra atletska dosežka, skupaj pa se je veselil kar štirih zlatih medalj. Tudi Slovenci so v Berlinu po osmih letih vnovič nastopili na olimpijskih igrah, s srebrom na krogih pa je legendarni telovadec Leon Štukelj osvojil zadnjo v seriji kolajn.

Owensova medalja je do podjetja SCP prišla pred premoženja Elaine Plaines-Robinson, žene zabavljača Billa “Bojanglesa” Robinsona, ki je bil dober prijatelj Owensa. Organizatorji dražbe, ki bo trajala do 7. decembra, ocenjujejo, da bi cena kolajne, zahvaljujoč izjemnemu zgodovinskemu pomenu, lahko dosegla milijon ameriških dolarjev.

Maja lani je podjetje SCP na dražbi prodalo dres baseballista Baba Rutha, igralca New York Yankees, ki ga je nosil okoli leta 1920, za 4,4 milijona dolarjev. (sta)

jesse owens

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen