Čilski pesnik Pablo Neruda ni umrl zaradi “režimske” zastrupitve

0

Čilski pesnik Pablo Neruda je umrl zaradi raka prostate in ne, ker bi ga zastrupil režim generala Augusta Pinocheta, je pokazala forenzična preiskava, ki so jo izvedli 40 let po pesnikovi smrti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Truplo Nobelovega nagrajenca za literaturo so zaradi sumov, da so ga zastrupili agenti Pinochetovega režima, izkopali letos aprila.

Strokovnjaki so zdaj ugotovili, da je bil vzrok smrt rak prostate. “Toksikološke preiskave kosti kažejo, da so bile v telesu sledi farmakoloških pripravkov, ki so se v tistem času uporabljali za zdravljenje raka prostate,” je zapisano v poročilu, ki so ga predstavili v Čilu, sicer pa so vzorce analizirali še v ZDA in Španiji.

V poročilu piše tudi, da niso odkrili sledi “drugih kemikalij, ki bi lahko bile povezane s smrtjo Nerude”. Zato strokovnjaki ocenjujejo, da ni dokazov, da pesnik ne bi umrl naravne smrti.

Neruda je umrl v bolnišnici v Santiagu de Chile leta 1973 v starosti 69 let, le dvanajst dni po tistem, ko so z vojaškim udarom, ki ga je vodil Pinochet, z oblasti vrgli socialističnega predsednika Salvadorja Allendeja.

Neruda, ki je bil sicer član čilske komunistične partije, je načrtoval odhod v izgnanstvo v Mehiko, ko so mu odkrili raka na prostati. (sta)

Pablo Neruda

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen