Američani se spominjajo govora predsednika Lincolna v Gettysburgu

0

Na polju pri kraju Gettysburg v ameriški zvezni državi Pensilvaniji se je danes na 150. obletnico slavnega govora predsednika ZDA Abrahama Lincolna zbralo več tisoč ljudi, ki dogodek proslavljajo s paradami, polaganji vencev, prisegami novih državljanov in uprizoritvijo govora z igralcem.

Pet mesecev po veliki bitki je Lincoln sprva nameraval le posvetiti pokopališče na kraju, kjer je od 1. do 3. julija 1863 padlo skoraj 10.000 vojakov severa in juga, skupaj z ranjenimi in pogrešanimi pa je bilo žrtev skoraj 50.000. Bitka pri Gettysburgu je ustavila pohod južnjaškega generala Roberta Leeja po državah severa in pomenila ključno prelomnico v državljanski vojni, ki je trajala od leta 1861 do leta 1865.

Lincolnov govor je bil zelo kratek in uvodoma ni bil sprejet naklonjeno. Šele sčasoma je postal eden največjih in najpomembnejših govorov v ameriški politični zgodovini. Lincoln je v manj kot treh minutah potrdil načela enakopravnosti vsega človeštva oziroma vseh ras, ki so zajeta v Deklaraciji o neodvisnosti ZDA, in državljansko vojno, ki je še vedno divjala, opisal kot boj za ohranitev zveze držav proti odcepitvenim silam na temelju demokratične volje vsega ljudstva.

Letošnje 150. obletnice se kljub povabilu ni udeležil predsednik Barack Obama, je pa tja poslal ministrico za notranje zadeve Sally Jewell. Med govorniki je bil tudi guverner Pensilvanije Tom Corbett, pa zgodovinarji in drugi ugledni gosti. Vrhovni sodnik Antonin Scalia je zaprisegel 16 novih državljanov ZDA, posebej so počastili spomin na padle temnopolte vojake, ki so jih po bitki pokopali posebej, stran od belcev, v spomin na vse padle pa so zasadili drevo.

Polje pri Gettysburgu vsako leto privabi veliko ljudi predvsem na obletnico bitke, ko potekajo tudi ponovne uprizoritve spopadov. Letošnja 150. obletnica je na ogled ponovnega poraza južnjakov privabila 235.000 ljudi. (sta)

abraham lincoln

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen