Danes mineva 50 let od smrti Johna F. Kennedyja

0

Danes mineva natančno 50 let od umora ameriškega predsednika Johna Fitzgeralda Kennedyja. Dogodek je pretresel ZDA in odmeval po vsem svetu, aktualen pa je tudi še danes. O atentatu namreč krožijo številne teorije zarote, javnost pa z navdušenjem sprejema tudi pikantne podrobnosti iz zasebnega življenja nekdanjega ameriškega predsednika.

Za Kennedyja je bil usoden 22. november 1963, ko se je mudil v Dallasu. Uradna preiskava je ugotovila, da ga je s streli ubil privrženec komunizma Lee Harvey Oswald.

Uradne razlage niso zadovoljile vseh. Tako danes o Kennedyjevi smrti obstaja več teorij zarot, po katerih naj bi bili v atentat vpleteni Fidel Castro, Moskva, Cia, mafija in celo vesoljci.

Kennedy, prvi televizijski predsednik, je mlade Američane mobiliziral s svojimi mirovnimi korpusi za pomoč v revnih državah, postavil je cilj poti na Luno, mirno je razrešil kubansko jedrsko raketno krizo ter začel pogajanja s tedanjo Sovjetsko zvezo o razorožitvi. Začel pa je tudi največjo ameriško vojno katastrofo – Vietnam.

Najmlajši ameriški predsednik je imel tudi razburkano zasebno življenje. Medtem ko so bili Američani očarani nad njegovo elegantno soprogo Jackie, se je sam večkrat zabaval z različnimi ženskami, med drugim tudi z legendarno Marilyn Monroe.(sta)

kennedy John F. Kennedy

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen