Violino s Titanika prodali za rekordnih 1,06 mio evrov

0

Violino, na katero je v trenutkih, ko se je potapljala luksuzna ladja Titanik, igral vodja orkestra, so v soboto na dražbi, ki je trajala pičlih 10 minut, prodali za 1,06 milijona evrov. To je najvišji znesek, ki ga je na dražbah dosegel kateri od predmetov z legendarne ladje, ki se je potopila leta 1912, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Instrument, ki so ga našli privezanega ob truplo vodje orkestra Wallacea Hartleyja, so za rekordni znesek prodali na dražbi dražbene hiše Aldridge.

Dolga leta je sicer veljalo prepričanje, da je violina izginila pod morsko gladino, po več letih preverjanj pa se je izkazalo, da je violina, ki so jo leta 2006 našli na podstrešju hiše v Londonu, res Hartleyjeva.

K temu je največ pripomogla ploščica na kitari, ki jo je glasbeniku podarila njegova 33-letna zaročenka Maria Robinson. Na srebrni ploščici, ki so jo našli na violini, je namreč napisano: “Za Wallacea, ob najini zaroki. Od Marie.”

Izklicna cena violine in usnjene torbe, v kateri so jo našli, je bila zgolj 50 funtov (58 evrov), a je že po nekaj minutah prekosila znesek 220.000 funtov, kolikor je bila dozdajšnja rekordna cena za katerega od predmetov s Titanika.

Najbolj vztrajna kupca sta prek telefona v pičlih desetih minutah zvišala ceno vse do končnega zneska.

Orkester je pod Hartleyjevim vodstvom na potapljajoči se ladji igral pesem K tebi želim moj Bog, da bi z njo pomiril prestrašene potnike, ki so se vkrcavali na reševalne čolne. Med več kot 1500 žrtvami nesreče so bili tudi Hartley in sedem članov orkestra. (sta)

The band plays on as the Titanic sinks – a still from the 1958 film A Night To Remember

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen