V BiH na območju Prijedora odkrili množično grobišče

1

Blizu Prijedora na severozahodu Bosne in Hercegovine so odkrili enega največjih množičnih grobišč na tem območju s posmrtnimi ostanki več deset Hrvatov in Bošnjakov, ki so jih na začetku vojne v BiH usmrtili pripadniki srbskih vojaških enot, so danes sporočili pri državnem tožilstvu BiH.

“Glede na zbrane dokaze so v množičnem grobišču na območju Prijedora trupla žrtev bošnjaške in hrvaške narodnosti, ki so jih ubili poleti leta 1992. Gre za enega največjih množičnih grobišča v Bosanski krajini,” so pri tožilstvu zapisali v sporočilu.

Po ocenah so v množičnem grobišču ostanki več deset žrtev, a natančno število in identiteto žrtev bodo poskušali ugotoviti v nadaljnjih natančnih izkopavanjih in forenzičnih preiskavah, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Med letoma 1992 in 1995 je bilo na območju Prijedora ubitih ali pa je še vedno pogrešanih 5209 ljudi, od tega največ Bošnjakov. Srbske oblasti so takrat imele tam tri taborišča – Omarska, Keraterm in Trnoplje -, v katerih so bili v nehumanih pogojih zaprti hrvaški in bošnjaški ujetniki, veliko pa jih je bilo ubitih.

Za zločine v Prijedoru in taboriščih Omarska, Keraterm in Trnopolje sta pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu med drugim odgovarjala visoka srbska funkcionarja Milomir Stakić in Radoslav Brdžanin, ki sta bila obsojena na 40 in 32 let zapora. Skupaj je sodišče obsodilo šest srbskih funkcionarjev in stražarjev v taboriščih, na sodišču v BiH pa je za zločine na območju Prijedora odgovarjalo še šest nekdanjih pripadnikov srbskih vojaških sil. (sta)

kosti cloveske2(fotografija je simbolična)

 

Število komentarjev: 1
  1. robi pravi

    Lepo vas prosim nehajte že enkrat prikazovati te simbolične slike, raje ne objavljajte nič!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen