Umrla še zadnja priča iz Hitlerjevega bunkerja, Hitlerjev osebni stražar Misch

2

V četrtek je umrl nekdanji osebni stražar Adolfa Hitlerja, ki je veljal za zadnjo še živo pričo poslednjih dni nacističnega diktatorja v podzemnem bunkerju. Star je bil 96 let, vzrok smrti pa je bil infarkt, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rochus Misch, ki je Hitlerja v nekem dokumentarnem filmu razglasil za “dobrega šefa”, je preminil v Berlinu. Misch je bil eden od ljudi, ki so se Hitlerju pridružili v bunkerju, v katerem je nacistični diktator nazadnje storil samomor.

Leta 2005 je v pogovoru za AFP Misch opisal, kako je videl Hitlerja in njegovo ženo Evo Braun mrtva. “Hitler je sedel za mizo, nagnjen naprej, Eva Braun pa je ležala ob njem. To sem videl na lastne oči,” je poudaril.

“Spomnim se, da se je poslovil na hodniku in odšel v sobe. Rekel je, da ne želi, da ga motimo,” je še dodal osebni stražar.

Hitler je ženo zastrupil, sebe pa je ustrelil v glavo. Zgodovinarji verjamejo, da so njuni trupli nato zažgali.

Misch je dodal še, da so vsi nemški vojaški voditelji želeli evakuirati Hitlerja, ki pa se je sam odločil, da želi ostati v Berlinu.

Takrat 27-letni Misch je bil eden od zadnjih ljudi, ki so pobegnili iz bunkerja. Zajele so ga sovjetske sile, nato pa je bil do leta 1953 sovjetski ujetnik v Kazahstanu in Sibiriji. Leta 2008 je napisal knjigo z naslovom Zadnja priča, ki se je uvrstila med najbolje prodajane. (sta)

hitler_1881083c

 

Št. komentarjev: 2
  1. NOČEM JJ pravi

    No belčki Vojska Kristusa Kralja sedaj ste iz prve roke izvedeli kako je umrl vaš šef !!!!

  2. psihiater pravi

    Verjetno je res moral biti dober šef, da se mu je klanjala tudi slovenska partija vse do operacije barbarossa. Potem se je klanjala samo še Stalinu, ker za dva lisjaka v enem kurniku ni bilo več prostora. Dobro obveščeni, kot naprimer Angela Vode, so to dobro opisali v svojih spominih. Je pa seveda še veliko drugih pomembnejših dokumentov in zapisov, začenši s sporazumom Ribentropp – Molotov. Kolaboracija komunizma z nacizmom in medsebojna krvava prepletenost je zelo zanimiva stvar. Kakšna naj bi bila pravzaprav sploh njuna razlika, tega nihče v resnice ne ve.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen