Putin in Obama sta se ob robu vrha G20 vendarle sestala

0

Predsednika Rusije in ZDA, Vladimir Putin in Barack Obama sta se danes vendarle sestala ob robu vrha skupine G20 v ruskem Sankt Peterburgu. Voditelja na srečanju nista presegla razlik glede krize v Siriji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Putin in Obama sta se pogovarjala približno pol ure in tudi po tem srečanju, ki ni bilo predvideno, ostajata na nasprotnih bregovih glede rešitve sirske krize. Po nedavnem napadu s kemičnim orožjem v predmestju Damaska Obama načrtuje vojaški poseg proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, čemur Putin glasno nasprotuje.

“Imela sva konstruktiven, pomemben, prisrčen pogovor. Oba sva ostala pri svojih stališčih,” je Putin izjavil za medije. Njegov svetovalec za zunanjo politiko Jurij Ušakov je prav tako potrdil, da “protislovja” med državama ostajajo.

Rusko zunanje ministrstvo je danes ZDA odločno posvarilo pred morebitnim napadom na sirski arzenal kemičnega orožja.

ZDA pa so danes sporočile, da so prišle do zaključka, da kljub prepričevanju Rusije dogovora glede Sirije ni mogoče doseči, pri čemer so namignile, da bodo Asadov režim kaznovale brez odobritve Varnostnega sveta ZN.

Putin in Obama sta se danes srečala, čeprav se je ameriška stran pred vrhom odločila, da srečanja ne bo. Uradni razlog za to je bil, da za to ni potrebe, dejanski pa zamera ZDA, ker je Rusija dala azil Edwardu Snowdnu, nekdanjemu pogodbeniku Agencije za nacionalno varnost (NSA). (sta)

putin obama2

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen