Vrhunec poletne sezone tudi na cestah: Kar 30 km kolona pred Starodom!

0

Na prvo avgustovsko soboto, ko se po slovenskih cestah že tradicionalno vijejo kolone pločevine, je tudi letos že od jutra gost promet, zastoji med drugim nastajajo pred mejnimi prehodi, pred Starodom je kolona vozil dolga 30 kilometrov. Zastoji so tudi drugod po državi, na avtocesti iz Ljubljane proti Kopru sta jih povzročili prometni nesreči.

Na primorski avtocesti proti Kopru je po podatkih Prometno informacijskega centra za državne ceste zaradi prometne nesreče zaprt prehitevalni pas med Brezovico in cestninsko postajo Log. Na tem odseku nastajajo zastoji. Zastoj zaradi prometne nesreče pa nastaja tudi med Uncem in počivališčem Ravbarkomanda, kjer je prav tako zaprt prehitevalni pas, kolona pa je dolga pet do osem kilometrov. Priporočajo izvoza Logatec ali Unec.

Na prometno informacijskem centru voznikom, ki vozijo mimo prometnih nesreč, priporočajo, naj se ne ustavljajo na vozišču in si ne ogledujejo prometnih nesreč.

Daljši zastoji na slovenskih cestah sicer nastajajo predvsem ob koncih avtocestnih odsekov in pred mejnimi prehodi. Najdaljša, 30-kilometrska kolona vozil se vije od Kozine proti mejnemu prehodu Starod, na cestah od Ilirske Bistrice proti mejnemu prehodu Jelšane pa je kolona vozil dolga pet kilometrov. Na Starodu je čakalna doba za izstop iz države za osebna vozila tri ure in pol, na Jelšanah pa 40 minut.

Na mejnih prehodih Dragonja in Gruškovje vozniki osebnih vozil za izstop čakajo okoli pol ure. Na cesti od Podlehnika proti mejnemu prehodu Gruškovje je sicer 13-kilometrska kolona. Kolona, dolga 17 kilometrov, pa se vije tudi na koncu podravske avtoceste pri Dražencih. Na prometno informacijskem centru voznikom priporočajo uporabo manjših mejnih prehodov.

Gost promet z zastoji je tudi na dolenjski avtocesti iz smeri Ljubljane pred počivališčem Starine, na avtocesti Gabrk – Fernetiči pred počivališčem Fernetiči iz smeri Italije, na pomurski avtocesti pred počivališčem Dolisko-jug proti Madžarski, na cestah Koper – Šmarje – Dragonja ter Koper – Izola in na cesti Lesce – Bled.

Zastoji nastajajo tudi na avstrijski strani karavanškega predora. Tako je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA že ob petih zjutraj nastala šestkilometrska kolona. Prometni vrhunec v sosednji Avstriji sicer pričakujejo v opoldanskih urah.

Močno povečan promet iz smeri Italije in Avstrije skozi Slovenijo ter naprej proti mejnim prehodom s Hrvaško na prometno informacijskem centru pričakujejo skozi ves konec tedna. Na vrhuncu turistične sezone se namreč skozi Slovenijo na dopust odpravljajo tudi državljani sosednjih in drugih držav, v katerih so se začele počitnice. (sta)

promet zastoji2(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen