Skupnost za zavest Krišne danes praznuje enega največjih praznikov

2

Skupnost za zavest Krišne danes obeležuje enega največjih hindujsko-vajšnavskih praznikov džanmaštami oziroma dan pojavitve Gospoda Krišne. Člani skupnosti se bodo zbrali v templju v Ljubljani ter se z molitvijo, petjem, plesom in meditacijo spominjali pomena praznika, je za STA pojasnil predstavnik skupnosti Uroš Lebar.

Po besedah Lebarja je zanje današnji praznik največji v letu, praznujejo pa ga po vsem svetu, še posebej v Indiji. Proslavljajo rojstvo Gospoda Krišne, ki ga skoraj 800 milijonov hindujcev in učencev joge po vsem svetu časti kot vrhovnega boga.

Kot so pojasnili v skupnosti, se je pojavil pred približno 5200 leti v Mathuri, 145 kilometrov južno od New Delhija. Krišna je izgovoril tudi klasično filozofsko-duhovno razpravo, imenovano Bhagavad-gita, v kateri do podrobnosti razodeva skrivnost zavesti, karme, joge in reinkarnacije.

Pripadniki skupnosti se na današnji dan postijo, popoldne pa se bodo zbrali v templju v Ljubljani, kjer do polnoči pripravljajo otroške igre in igre za odrasle, petje pesmi in vegetarijansko pojedino. Ta se začne s prekinitvijo posta ob polnoči.

Lebar je povedal še, da je letošnji džanmaštami še posebej slovesen, ker skupnost obeležuje 30-letnico obstoja v Sloveniji. Letos poleg tega načrtujejo tudi začetek obnove templja, saj je stavba, v kateri domujejo, stara sto let. “Sedaj pa bo dobila, če bo šlo vse po sreči, bolj klasičen videz, kot ga imajo ostali templji po svetu,” je pojasnil Lebar.

Skupnost za zavest Krišne ima v Sloveniji okoli 2000 pripadnikov, v templju pa živi 20 redovnikov. (sta)

hare-krishna

 

Št. komentarjev: 2
 1. PARAZITI V ORANŽNEM pravi

  še ena izmed
  debilnih
  religij
  katere
  butci
  najraje
  plešejo in
  mijavkajo
  ter
  ŽIVIJO
  OD
  FEHTANJA..!!!

 2. Star partizan pravi

  Ena oblika ciganov

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen