Pridržan: Tomaž Lovše bo čez noč ostal na hladnem!

2

V okviru preiskave odredbe Banke Slovenije, ki je prepovedala uporabo kartice Diners, bosta nekdaj najbogatejši Slovenec Tomaž Lovše in Sašo Pušnik čez noč ostala v policijskem pridržanju. Pridržana sta lahko največ do petka popoldne. Tretji osumljenec Anton Horvatič je še vedno na prostosti.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so danes nadaljevali v sredo začeto preiskavo, v okviru katere iščejo dokaze za finančno oškodovanje družbe iz Ljubljane. Gre za sum storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za kar je predpisana zaporna kazen osem let. NPU preiskuje odredbo Banke Slovenije, ki je prepovedala uporabo kartice Diners.

Diners Club Slovenija je bil do nedavnega v lasti družbe Findale Enterprises s sedežem na Deviškem otočju, ki jo obvladuje Lovše. Pušnik in Horvatič pa sta sicer zakonita zastopnika Diners Cluba Slovenija.

V sredo so na območju Policijskih uprav Ljubljana in Koper že opravili 14 hišnih preiskav, v okviru katerih so preiskovali gospodarska kazniva dejanja, s katerimi je bila pridobljena protipravna premoženjska korist v višini najmanj devet milijonov evrov, so sporočili s policije.

Lovše in Pušnik sta sicer pridržana že od srede, in sicer zaradi suma protipravne premoženjske koristi oz. sodelovanja pri tem. Horvatič pa naj bi se danes vrnil z dopusta, zato ga policija še ni zaslišala.

Banka Slovenije je maja družbi Diners Club Slovenija, ki jo obvladuje Lovše, zaradi neizpolnjevanja obveznosti do trgovcev (prodajnih mest), s katerimi je imela sklenjeno pogodbo o sprejemanju plačilnih kartic Diners Club, odvzela dovoljenje za opravljanje plačilnih storitev tako v Sloveniji kot v tujini.

Sledila so pogajanja, v katerih so se dogovorili, da bo obveznosti podjetij Diners Club Slovenija in DC Finance do trgovcev pokril Diners Club International, in sicer z odkupom terjatev trgovcev ob pomoči bank Unicredit in Hypo, novi lastnik franšize Diners Cluba za Slovenijo pa je postal Erste Card Club.

Ta je že pridobil licenco Banke Slovenije in je začel vzpostavljati prodajno mrežo. Dosedanjim imetnikom kartic Diners v Sloveniji bo do 20. avgusta poslal ponudbe za nove kartice. (sta)

tomaz-lovse1Foto: arhiv Politikis.si

Št. komentarjev: 2
  1. Fržolova lušina pravi

    Idealno.
    Luše se bo končno imel čas naučiti igrati klavir.
    Nekdo igra klavir……..nestrpno čakam, da se to zgodi!

  2. Resnica pravi

    Pokvarjencu bi morali vse pobrat pa bi bilo

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen