Premier Kevin Rudd: Avstralija gre 7. septembra na parlamentarne volitve

0

Avstralija se bo 7. septembra podala na parlamentarne volitve, je danes sporočil avstralski premier Kevin Rudd, ki je prepričan v novo zmago njegovih laburistov. Glede na javnomnenjske raziskave bo pred težko nalogo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rudd namerava na volitvah zaokrožiti presenetljiv povratek na čelo stranke, ki ga je moral zapustiti pred tremi leti. Ruddovo vodenje avstralske vlade se je začelo po zmagi nad konservativci Johna Howarda, a ga je sredi leta 2010 doletel upor v lastni stranki, zaradi česar je moral vodenje vlade predati Juliji Gillard.

Gillardova je nato podporo preizkusila tudi na volitvah, vendar pa ni dobila odločilne večine v parlamentu. Njena vlada je bila zato odvisna od podpore več neodvisnih poslancev.

Junija letos pa je Gillardovo doletela enaka usoda kot Rudda pred njo. Izgubila je predsedniški položaj v stranki, s tem pa tudi premierski položaj. Rudd je še enkrat prevzel krmilo vlade in upa, da bo s stranko lahko še enkrat vodil Avstralijo.

Volitve bi v Avstraliji sicer morali izvesti do 30. novembra, Rudd pa se je odločil za zgodnejši datum. Na volitvah ga sicer čaka močna opozicijo konservativcev, ki jih vodi Tony Abbott, nekdanji minister v Howardovi vladi, še navaja AFP. (sta)

kevin ruddAvstralski premier Kevin Rudd

 

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen