Zaostruje se cestnoprometna zakonodaja, novi zasegi vozil in višje denarne kazni!

0

Poslanke in poslanci so na današnji seji z 42 glasovi za in 12 proti potrdili novelo zakona o pravilih cestnega prometa. Ta poleg možnosti zasega vozila med drugim predvideva možnost pridržanja voznika, tudi če je ta blizu doma ali zagotovi, da ima varen prevoz do doma. Prav tako pa razširja pooblastila cestninskim nadzornikom.

Novela med drugim predvideva zaseg vozila, če policist vozniku prepove vožnjo, ta pa z njo kljub temu nadaljuje. V tem primeru mu bo lahko policist takoj zasegel vozilo. Prav tako bo lahko policist vozilo zasegel, če bo voznik v naselju trikrat presegel hitrost za 30 kilometrov na uro ali če bo za volan sedel voznik, ki ima prepoved vožnje.

Novela na novo opredeljuje pojem hujšega prekrška in določa, da je to prekršek, za katerega so kot stranska sankcija določene najmanj tri kazenske točke. Prav tako novela zvišuje kazen za neupoštevanje znakov, s katerimi policija ustavlja, in za neupoštevanje prepovedi nadaljnje vožnje. Kazen se v obeh primerih zvišuje z zdajšnjih 250 na 500 evrov. V takšnih primerih bo po novem predvidenih tudi pet kazenskih točk.

Zaradi nekaterih dosedanjih težav s tovornjaki v zimskem času novela obenem razširja pooblastila cestninskim nadzornikom na način, da bi ti po novem imeli možnost izločanja tovornjakov iz prometa.

Za zaostritev kazni za prometne prekrškarje so se sicer v vladi odločili po nedavnem dogodku na Slovenčevi cesti v Ljubljani, ko je vinjen voznik, ki je bil tudi brez vozniškega dovoljenja, do smrti povozil dve dekleti.

Podporo noveli so v petkovi parlamentarni razpravi napovedale vse poslanske skupine z izjemo SDS. Kljub temu pa so tudi v drugih opozicijskih poslanskih skupinah opozarjali, da so stroge kazni lahko le del rešitve ter da pravil cestnega prometa ne gre spreminjati iz leta v leto.

Poslanke in poslanci so sicer danes z 82 glasovi za in brez glasu proti potrdili tudi poročilo parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Komisija je lani največ pozornosti namenila problematiki skrajnih skupin. Ugotovila je, da te v Sloveniji ne predstavljajo večje grožnje, a da prav vsakega ekstremističnega dejanja niti pristojne službe ne morejo preprečiti. (sta)

pijanec volan(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen