V veljavi nova evropska uredba za višje standarde kozmetičnih izdelkov

0

Z današnjim dnem je začela veljati nova uredba EU o kozmetičnih izdelkih, ki naj bi z novimi pravili zagotovila višje varnostne standarde, potrošnikom pa omogočila bolj točne informacije. Nanaša na vse kozmetične izdelke na prodajnih policah v EU, ne glede na to, ali so bili proizvedeni v uniji ali uvoženi iz tretjih držav.

Kozmetična industrija je z več kot 4000 proizvajalci, med katerimi so številni v svetovnem vrhu, pomemben del gospodarstva unije, sektor pa posredno ali neposredno zagotavlja več kot poldrugi milijon delovnih mest, so sporočili iz Evropske komisije. Večje zaupanje bo po njihovem mnenju koristilo tako proizvajalcem kot tudi potrošnikom.

Nova določila uredbe med drugim določajo ostrejše varnostne zahteve za kozmetične izdelke, opredeljujejo institut t.i. “odgovorne osebe”, ki je med drugim odgovorna za informacije o izdelku, vključno z varnostno oceno proizvoda, in predvidevajo vzpostavitev centraliziranega portala za obveščanje o vseh kozmetičnih izdelkih, ki vstopajo na trg EU.

Uredba prav tako nalaga obveznost poročanja o resnih stranskih učinkih kozmetičnih izdelkov ter prinaša nova pravila za uporabo nanomaterialov v kozmetičnih izdelkih. Prav tako so z uredbo določeni skupni kriteriji za navedbe na izdelkih, kot so denimo “48-urna učinkovitost” pri deodorantih.

Proizvajalci, ki bodo želeli svoj izdelek označiti s trditvijo, da učinkuje 48 ur, bodo morali upoštevati šest skupnih kriterijev, in sicer skladnost z zakonodajo, resničnost, dokazno gradivo, odkritost, poštenost in odločanje potrošnikov na podlagi informacij. Nacionalni pristojni organi bodo te kriterije uporabili za preverjanje trditev na kozmetičnih izdelkih.

Ob tem pa v komisiji poudarjajo, da kozmetični izdelki ne zajemajo zgolj proizvodov za ličenje in parfumov, temveč so med njimi tudi številni izdelki, ki so ključnega pomena za zdravje in dobro počutje ljudi, kot so sončne kreme, zobne paste in izdelki za čiščenje.

Nova uredba je bila sprejeta leta 2009, po izteku prehodnega obdobja, v katerem se je morala kozmetična industrija prilagoditi novostim, pa stopa v veljavo z današnjim dnem. Prvi evropski predpis o kozmetiki je bil sprejet pred 35 leti in je do danes doživel že sedem občutnih sprememb. (sta)

kozmetika

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen