V Potočarjih začetek slovesnosti ob dnevu spomina na žrtve genocida

0

V spominskem parku Potočari se je ob 11. uri začela spominska slovesnosti ob 18. obletnici genocida v Srebrenici, ko so sile bosanskih Srbov po zavzetju te bošnjaške enklave 11. julija 1995 ubile več kot 8000 Bošnjakov. Slovesnosti, ki so jo v navzočnosti več tisoč ljudi odprli s himno in dvigom zastave BiH, se udeležujejo številni visoki gostje.

Med njimi so člana predsedstva BiH Bakir Izetbegović in Željko Komšić ter visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Valentin Inzko. Med tujimi visokimi gosti se slovesnosti med drugim udeležujeta pomočnica ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja, pristojna za vprašanja beguncev in migracij, Anne Richar ter komisar Sveta Evrope za človekove pravice Nils Muižnieks, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Muižnieks je poudaril, da “medtem ko se danes spominjamo žrtev v Srebrenici, ne smemo pozabiti, da moramo jutri še naprej iskati resnico in se boriti proti nekaznovanosti glede grobih kršitev človekovih pravic.”

Žrtvam srebrniškega genocida se je danes v izjavi poklonila tudi visoka zunanja predstavnica EU Catherine Ashton in pozvala k nadaljevanju sodnih obravnav vojnih zločinov, s čimer bi utrdili proces sprave na zahodnem Balkanu.

“Desetletja dolg proces sprave, ki je vodil v oblikovanje Evropske unije mora navdahniti spravo na zahodnem Balkanu. Veliki koraki v tej smeri so že bili storjeni, toda veliko tega je še potrebno postoriti, da bodo lahko prebivalci regije skupaj s preostalimi Evropejci uživali v miru in blagostanju,” je v izjavi zapisala Ashtonova.

Podpredsednik delegacije Evropskega parlamenta za jugovzhodno Evropo Jelko Kacin pa je ob obletnici genocida poudaril, da resnica o Srebrenici ne bo nikoli pozabljena, tudi zaradi sodb mednarodnih kazenskih sodišč in resolucije Evropskega parlamenta o Srebrenici iz januarja 2009, ki jo je predlagal skupaj z bivšo podpredsednico EP Diano Wallis.

“Dogajanje iz leta 1995 je potrebno vgraditi in ohranjati v kolektivni zavesti ne le Zahodnega Balkana, ampak celotne EU, da se kaj takega ne bi nikoli več ponovilo. Odgovornost sedanjih političnih elit je, da čim prej presežejo razlike pri ključnih vprašanjih in izpeljejo ustavne reforme kot temelj funkcionalne države BiH, ki se bo sposobna soočiti z izzivi evropskih integracij,” je v sporočilu za medije zapisal Kacin. (sta)

srebrenica

Spominska plošča v Potočarjih

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen