Ukinitev Pogledov Slovenije po mnenju Grimsa pomeni krnitev in zapiranje medijskega prostora

3

Ukinitev oddaje Pogledi Slovenije po mnenju poslanca SDS Branka Grimsa predstavlja krnitev in zapiranje medijskega prostora pred različnimi stališči ter odpiranje prostora različnim manipulacijam. Hkrati pa znižuje verodostojnost tistih medijev, ki to počnejo, je na novinarski konferenci poudaril Grims.

“Nerazumljivo je namreč je, da se ukinjajo prav tisti programi in oddaje, ki so pripravljene in vodene strokovno, posledično pa tudi najbolj gledane,” pojasnjuje Grims. Prav ukinjena oddaja je po gledanosti odstopala od vseh ostalih, povprečna gledanost je bila več kot 10-odstotna, Tarče pa šestodstotna.

Žal prihaja do ukinjanja tovrstnih oddaj tudi v času, ko so te postale izjemno redke, je dejal in spomnil, da so vse televizije še pred leti imele vsaj enkrat tedensko obširna soočenja o različnih temah, kar je bilo pozitivno.

Grims je prepričan, da je na ukinitev omenjene oddaje očitno vplivala “prikrita politika znotraj RTV hiše, ki je v tem hipu nabrusila kremplje najbrž zaradi oddaje o prodaji Mercatorja”. Zato tudi po njegovem mnenju ni slučaj, da se je po oddaji začelo zapletati, saj je bila oddaja “izjemno neprijetna za vlado, predvsem za premierko Alenko Bratušek”.

Poudaril je, da “smo mesece, celo leta poslušali pravljico o tem, kako naj bi bil Mercator prodan v pisarni bivšega premierja”. Očitno pa je do nečesa takega res prišlo v pisarni sedanje premierke, kar se je očitno po besedah Grimsa želelo zamolčati javnosti.

Opozoril je tudi na dvojna merila uredniške politike, kar postavlja “pod velik vprašaj verodostojnost medija, pri katerem do tega prihaja, in je v tem primeru v nasprotju z zakonom o RTV Slovenija”.

Prav tako je opozoril, da se tudi v parlamentu preprečuje razprava o novinarski svobodi. SDS je pred tedni vložila zahtevo za sklic izredne seje odbora na temo ohranjanje novinarske svobode, a “predsednica pristojnega parlamentarnega odbora iz vrst SD že več tednov v nasprotju s poslovnikom ne skliče zahtevane izredne seje, ker navaja različne razloge”.

Na ukinitev “ene najbolj gledanih oddaj” opozarjajo tudi v NSi. Odločitev vodstva TV Slovenija ni v skladu z željami in pričakovanji gledalcev, še manj v skladu z načeli dobrega gospodarjenja, poudarjajo in dodajajo, da očitno vodstvu TV Slovenija ni mar za gledalce, kljub temu, da obvezno plačujejo RTV prispevek.

V NSi izražajo bojazen za prihodnost nacionalne televizije, če se bo takšno upravljanje nadaljevalo. Sprašujejo se, v čigavem interesu je ukinjanje najbolj gledanih oddaj. S to potezo se Televizija Slovenija odmika od potrebne pluralnosti, dobre informiranosti gledalcev in medijske ter novinarske svobode, še dodajajo v NSi.

Avtorja oddaje Pogledi Slovenije Uroš Slak in Bojan Traven sta namreč v sredo dejala, da gre pri ukinitvi oddaje za politično odločitev programskega direktorja TV Slovenija po zadnji oddaji o Mercatorju. Direktor TV Slovenija Janez Lombergar pa je v izjavi za javnost zapisal, da Programski svet RTV Slovenija je obravnaval tako izhodišča kot tudi predlog PPN 2013 ter ga po razpravi sprejel 10. decembra 2012,” je zapisal. se je pogodba z ustvarjalcema oddaje Poglede Slovenije iztekla v juniju. Po decembra lani sprejetem programsko-poslovnem načrtu se oddaja jeseni ne nadaljuje, ampak je od septembra 2013 v tem terminu na sporedu nova oddaja, ki jo bodo pripravljali novinarji, zaposleni na RTV Slovenija. (sta)
branko grims3

(fotografija: arhiv Politikis)

 

Št. komentarjev: 3
 1. sds-afna pravi

  zapri gobec
  .
  in raje moli za svojo dušo

 2. Miran pravi

  Grimsi Pimpsi, kaj je to en brihten človk.
  Ga je prow škoda za SDS, komod bi lahko kšno umobolnico vodil, kjer se ne ve, kdo je pacient, kdo pa uprawa.
  🙂

 3. Odškodninski zahtevek pravi

  Grimsače, samo, da ne boš potem spet jokal po sodišču, da otroci s tabo nočejo niti k maši več. Ha, ha, ha, keri bedak!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen