Pri Borutu Pahorju v ponedeljek posvet o privatizaciji

0

Predsednik republike Borut Pahor bo v ponedeljek v Ljubljani gostil posvet o privatizaciji. Sogovorniki bodo med drugim iskali odgovore na vprašanja, kako določiti, katera državna podjetja bodo ostala v državni lasti, kako naj poteka proces prodaje, da bo pregleden in brez tveganja korupcije, ter kdaj prodati in kaj narediti s kupnino od prodaje.

Na uvodnem posvetu v okviru projekta Slovenija 2030, s katerim želi Pahor oblikovati dolgoročno vizijo Slovenije, je bilo slišati, “da so imele škodljive plati procesa privatizacije take razsežnosti, da danes in v prihodnje puščajo močan pečat nezaupanja v institucije države in poslovnega sveta in stvarno poglabljajo sedanjo gospodarsko krizo”, so danes sporočili iz urada predsednika republike.

Ker bo posledice današnjih odločitev o privatizaciji čutiti tudi v naslednjem desetletju, se zdi Pahorju pomembno, da pri tem ne ponovimo napak iz dosedanjih procesov privatizacije in da ne naredimo novih, ki bi ogrozile stremljenje k vrednotam in ciljem, ki so jih izpostavili v uvodni razpravi o Sloveniji v letu 2030.

Po oceni vlade so trenutno najpomembnejša tri vprašanja – sanacija bank, fiskalna konsolidacija in strukturne reforme. “Vsako od omenjenih vprašanj se tako ali drugače dotakne tudi vprašanja državnega lastništva. Namen posveta je torej povezati posamezna vprašanja privatizacije s strukturnimi reformami, fiskalno konsolidacijo in sanacijo bančnega sistema,” so zapisali v uradu predsednika republike.

V razpravi se bodo med drugim posvetili prodaji državnih podjetij in posameznih deležev države v gospodarskih družbah, tujim naložbam, privatizaciji izvajanja javnih gospodarskih služb in odnosu države do javne infrastrukture. Poleg že omenjenih bodo iskali tudi odgovore na vprašanja, kje in zakaj naj bi bilo treba ohraniti državne deleže ter kako ravnati s premoženjem Slovenske odškodninske družbe in Kapitalske družbe. (sta)

pahor_borut-sestanek

Foto: arhiv Demokracije

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen