Papež Frančišek zaostril kazenske sankcije za zlorabo otrok

0

Papež Frančišek je danes podpisal odlok, ki zaostruje kazenske sankcije v primeru zlorabe otrok v Vatikanu. V okviru prenove zakonodaje, ki velja za klerike in laike, ki delajo v Vatikanu, je med drugim tudi razširil sodelovanje z drugimi državami na področju pranja denarja in okrepil kazensko odgovornost zaposlenih v Vatikanu.

Kot so sporočili iz Vatikana, papežev dekret vsebuje “širšo definicijo kategorije zločinov nad mladoletniki”. Ta po novem med drugim vključuje tudi otroško prostitucijo, spolna dejanja z otroki in otroško pornografijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Frančišek je že aprila pozval k “odločnemu” ukrepanju proti spolnim zlorabam otrok, ki jih zagrešijo duhovniki. Takrat se je tudi prvič javno izrazil o zlorabah, ki so v zadnjih desetletjih prizadele več deset tisoč otrok.

Nova pravila vključujejo tudi večjo kazensko odgovornost zaposlenih v Vatikanu. Po pisanju AFP gre za morebiti zelo pomembno spremembo, ki bi dopolnila papeževe načrte za izkoreninjenje korupcije iz vatikanske birokracije.

Poleg tega nova zakonodaja prinaša tudi obsežnejše sodelovanje z drugimi državami na področju boja proti pranju denarja in terorizmu. Gre za nadaljevanje reform, ki jih je z namenom uskladitve vatikanske z mednarodno zakonodajo začel že njegov predhodnik Benedikt XVI.

V vatikansko zakonodajo so po novem vključene tudi štiri ženevske konvencije proti vojnim zločinom, mednarodna konvencija o končanju vsakršne oblike rasne diskriminacije, konvencija proti mučenju in nehumanemu in ponižujočemu ravnanju ter konvencija iz leta 1989 o otrokovih pravicah.

Novi zakoni bodo začeli veljati 1. septembra. (sta)

close-up of a boy's face - encouraging emotion

 

 

Papež Frančišek je danes podpisal odlok, ki zaostruje kazenske sankcije v primeru zlorabe otrok v Vatikanu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen