Nekoč ponos jugoslovanske vojne mornarice, zdaj na ogled v Črni gori

0

V črnogorskem mestu Tivat je turistom po novem na ogled nenavadna turistična znamenitost – podmornica Heroj, ki je bila nekoč v lasti jugoslovanske vojne mornarice. Tivat je tako postal eno redkih evropskih mest, ki gostom ponuja neobičajno dogodivščino, natančen ogled velike podmornice, piše srbska tiskovna agencija Tanjug.

Podmornico, ki je tako na dizelski kot električno pogon, sta na slovesnosti v četrtek zvečer za turiste uradno odprla prvi poskusni poveljnik podmornice P-821 Heroj, upokojeni kapetan fregate Tomislav Drašković in glavni investitor Porta Montenegra, kanadski poslovnež Peter Munk.

Turisti v Črni gori imajo tako sedaj priložnost, da na lastni koži občutijo, kako je biti podmorničar in delati na podmornici, ki velja za najzahtevnejše in najnevarnejše vojno plovilo.

Obiskovalci si bodo lahko na podmornici med drugim ogledali štiri torpedne cevi, centralo podmornice, krmilno postajo, radijsko kabino, strojnico ter druge prostore.

Podmornica Heroj je bila dejavna skoraj 23 let, leta 1991 pa so jo iz morja potegnili na obalo. Skupno je podmornica opravila 726 plovnih dni in 910 potopov ter prevozila 46.659 navtičnih milj, kar ustreza dvakratni plovbi okrog Zemlje. Dolga je 50,4 metra, široka 4,7 metra in visoka 9,75 metra. Tehta 706 ton, v morje pa so jo splavili leta 1967 v Splitu.

Poleg podmornice Heroj je na ogled tudi mala diverzantska podmornica P-912 Una.(sta)

podmornica(fotografija je simbolična)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen